Politika

Zaradu od grožđa uništio uvoz iz Makedonije

Loza by slobodnadalmacija.hr

Na nekoliko milijuna čokota, vranca, plavke, merlota i drugih kvalitetnih vinskih sorti u Pojezerju, najvećem dalmatinskom vinogorju, grozdovi su istrulili na trsovima. Iako je od uroda ostala tek trećina, jezersko grožđe se ne može prodati jer ga guši nelojalna konkurencija iz uvoza, pa tako dok u općini Pojezerje grožđe propada, po Dalmaciji se naveliko trguje onim makedonskim, koje je stiglo polulegalnim kanalima u Hrvatsku.

Zadnja klasa

– Ove nas je godine upropastila kiša i voda, a ono što je ostalo uništilo je makedonsko grožđe koje se prodaje po Dalmaciji. Protiv nas se urotio i Bog i zakon – tim je riječima ovogodišnju lošu berbu opisao vinogradar iz Otrić-Seoca Ivan Petrušić. On ističe da se dnevno na tržnicama ne može prodati ni tona domaćega grožđa, dok šverceri svoje dobro prodaju i to pred očima inspekcije.

– A šta se tu može? Svi su oni nabavili papire za grožđe, pa ti dokaži odakle su ga dovezli, ogorčen je Petrušić na Ministarstvo poljoprivrede, koje, kaže, nije znalo ispregovarati uvjete za vinarstvo i vinogradarstvo kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju.


– Grožđe koje ne valja u Europi, zadnja klasa, izvozi se u Bosnu i Hercegovinu, gdje se prepakira i ponovno vraća u Hrvatsku, kazao je Petrušić, pa se na tržnici prodaje pod drugom deklaracijom. Osim toga, još i veći problem je grožđe proizvedeno u Makedoniji, koje se kod nas pojavljuje kao bugarsko, a Bugarska je članica Europske unije i tu nitko ništa ne može.

Jedino nam je preostalo da istresemo ovo malo grožđa po autocesti. Valjda će onda netko shvatiti što nas je snašlo otkako smo ušli u Europsku uniju i otkako je ova nesretna autocesta izgrađena. Unija nas je potpuno upropastila zbog uvoza grožđa i vina, a s autoceste se slijeva voda pa su vinogradi više od pola godine potopljeni.

Poslan dopis

Makedonsko grožđe se prodaje ispod tri kune, vozaju ga od vrata do vrata, pa ljudi koji žele vino praviti u svojim konobama, kupuju što im je jeftinije bez obzira na kvalitetu, koja je neusporediva. Ovim problemom trebaju se pozabaviti državni organi, jednoglasni su jezerski vinogradari, koji upozoravaju da se grožđe u Makedoniji kupuje po dvadeset centi i uvozi u Hrvatsku pa zbog nelojalne konkurencije jezerski vinogradari ove jeseni neće imati novca ni za platiti zaštitna sredstva i gnojivo.

Može se postaviti i pitanje kako je makedonsko grožđe toliko jeftinije i zar se isplati platiti prijevozničke troškove i opet nešto zaraditi prodajući ga po Dalmaciji? Makedonsko grožđe je duplo jeftinije jer ga previše ima. Uvoznici koji u Makedoniji plate grožđe po cijeni do 1,5 kuna i kada uračunaju troškove prijevoza opet ga u Hrvatskoj mogu prodavati po cijeni manjoj od tri kune, čime izravno štete domaćim proizvođačima, koji s obzirom na visoke troškove zaštitnih sredstava, gnojiva i mehanizacije nužno moraju biti skuplji. Dakle, da bi opstali moraju prodavati grožđe po četiri do pet kina za kilogram.

Načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković kaže da bi državne institucije trebale pronaći rješenje za ove probleme.

– Naši vinogradari tvrde da se na tržnicama prodaje grožđe iz Makedonije. Stoga smo uputili službeni dopis Ministarstvu poljoprivrede da provjeri stanje na terenu te da zaštiti domaće vinogradare, naglasio je Dominiković.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Slobodna Dalmacija
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni