Politika i gospodarstvo

Za stipendije najviše daju Split i Koprivnica, Ploče primjer dobre prakse

Nedavno je gradonačelnik.hr, u nizu svojih analiza temeljenih na službenim podacima Ministarstva financija, objavio i analizu proračunskih izdvajanja gradova za stipendije u 2017. godini, a koja pokazuje da je Grad Novska te godine bio prvak po izdvajanjima za stipendije, kao jedini grad koji je za studente i učenike izdvojio tri posto proračuna.

Dva grada, po ovim podacima – Trilj i Buzet izdvajaju više od dva posto proračuna, njih 20-ak između jedan i dva posto, a ostatak za stipendije izdvaja manje od jedan posto proračuna.

Kako bismo što aktualniji te na jednom mjestu objedinili podatke o visini i broju stipendija u svim gradovima, proveli smo veliko anketno istraživanje u koje smo uključili sve hrvatske gradove. Odgovori su nam stigli iz čak 116 od 128 gradova, a u našoj analizi izdvojili smo 10 gradova koji najviše izdvajaju za svoje učenike i studente, one koji stipendiraju najveći broj studenata te one koji studentima dijele najviši iznos stipendija.


Analizirajući podatke iz svih gradova, u oči upada ogromna šarolikost u konceptima stipendiranja, a onda i iznosima koje gradovi izdvajaju za svoje učenike i studente, a koji se kreću od 20-tak tisuća pa do 27,7 milijuna kuna, koliko za studente izdvaja Grad Zagreb. No, kako je Grad Zagreb “država u državi” i veličinom proračuna se ne može uspoređivati s ostalim gradovima, i u ovoj ćemo ga priči gledati kao posebnu kategoriju. Sredstva za stipendije u svojim proračunima izdvaja više od 90 posto gradova, dok ih nekoliko studentima još uvijek pomaže kroz subvencije kamata na kredite. Iako usporedba apsolutnih iznosa nije relevantna dok se ne stavi u omjer, navest ćemo ipak da tek 15 gradova u zemlji izdvaja više od milijun kuna za stipendije.

Najviše, nakon Zagreba, izdvajaju tako Split – 6,4 milijuna i Koprivnica – 3,3 milijuna, a ta dva grada prvaci su i kada se gleda broj stipendija koje dijele. Grad Split tako u ovoj godini stipendira 464 studenata, a Koprivnica je u trenutku kad smo provodili anketu imao 433 stipendista, no u planu im je tijekom ove akademske godine dodijeliti između 450 i čak 500 stipendija.

Metković je, tako, ove godine izdvajanja za stipendije povećao za čak 266 posto u odnosu na prošlu godinu – na 660 tisuća kuna, a studenti umjesto dosadašnjih 500 kuna dobivaju po 1200 kuna mjesečno. Uz to, osigurano je i 300 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studentima kojima će Grad pokrivati dvije besplatne povratne karte iz Metkovića do mjesta studiranja i obratno. “Ovo je samo potvrda rada i ulaganja u djecu i mlade što je od samog početka jedan od naših prioriteta, jer oni su budućnost. Iz godine u godinu postavljamo sve ambicioznije ciljeve i ostvarujemo bolje rezultate, ali svjesni smo da budućnost zajednice zapravo leži u novim generacijama”, komentira gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

S poduzetnicima veće stipendije

Primjer dobre prakse, kada su stipendije u pitanju, stiže i iz Grada Ploče. Iako je nakon preuzimanja vlasti zatekao katastrofalnu situaciju u gradskoj blagajni, gradonačelnik Mišo Krstičević odmah je povećao stipendije za 40 posto, sa 500 na 700 kuna.

Nakon toga, potpisali su sporazum o suradnji s tvrtkom Adriatic Tank Terminals kojom se na taj iznos stipendija dodaje još 250 kuna, pa su one povišene na 950 kuna, a od ove školske godine ATT pet studenata (tri s najboljim uspjehom i dva temeljem socijalnog statusa) stipendira s dodatnih 800 kuna, pa se njihove stipendije penju do 1500 kuna.

Cijeli članak pročitajte OVDJE