Politika i gospodarstvo

Za radnike u našoj županiji dosad isplaćeno 216,2 milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta

Većina poduzetnika i obrtnika još uvijek nije dobila potpore za očuvanje radnih mjesta za srpanj, a neki čak ni za lipanj. Iz Udruge Glas poduzetnika prozivaju Hrvatski zavod za zapošljavanje u priopćenju u kojem navode kako je „nedopustivo da se, očito zbog godišnjih odmora, ostavlja korisnike mjera bez ikakvih sredstava za isplatu plaća“, čime se pojačava „jaz između javnog i privatnog sektora, jer dok su jedni na plaćenim godišnjim odmorima, drugi nemaju ništa“, piše Dubrovački vijesnik.

Iz HZZ-a kažu kako su potpore za lipanj u velikom dijelu isplaćene te da će ostala nekolicina neriješenih zahtjeva biti riješena do kraja tjedna. Što se tiče potpora za srpanj, isplate bi, odgovaraju nam, trebale biti obavljene do kraja kolovoza za predmete koji su uredni, odnosno za koje je dostavljena sva potrebna dokumentacija.

Na primjedbu o godišnjim odmorima, HZZ-ova služba za odnose s javnošću odgovara da ta informacija nije točna.
– Potpore se isplaćuju kontinuirano, do eventualnog zastoja u isplati može doći radi kašnjenja poslodavaca u dostavi dokaza o isplaćenim plaćama radnicima, te kontrola jesu li poslodavci koji su u prethodnim mjesecima koristili potpore uredno isplatili radnicima plaće – tvrde u HZZ-u.


U travnju 16.832 radnika na potpori

Od ožujka do srpnja, poslodavcima i obrtnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije isplaćeno je ukupno preko 216 milijuna i 226 tisuća kuna u tu svrhu, najviše u travnju – 65,4 milijuna, a najmanje u srpnju – 12,7 milijuna kuna.
Potporu za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije virusa COVID-19 u ožujku je iskoristilo 3.499 poslodavaca kojima je pandemija narušila gospodarsku aktivnost, i to za ukupno 15.337 radnika. U travnju je taj broj bio najveći, 3.962 poslodavca primila su potporu za 16.832 radnika, a u srpnju četiri puta manje – 3.807 zaposlenika. Naknadu u svibnju primilo je 15.200 zaposlenika, a u lipnju 7.917.

– Poslodavci su nam se obratili s informacijama da čitava stvar ide jako sporo, jer je veliki broj korisnika mjere za očuvanje radnij mjesta. Predmeti se rješavaju sa zakašnjenjem, a onda kasne i isplate plaća. Dužnost onih poslodavaca koji imaju pravo na potporu je podnijeti PDV obrazac do 20. u mjesecu temeljem kojeg se vidi promet. Nitko od poslodavaca nije se žalio da je zakinut. Imali smo doduše problem u pojedinim djelatnostima, u proizvodnji, da je poduzetnik imao veliku avansnu uplatu za posao koji će raditi do kraja godine. Kad se iznos podijeli na preostale mjesece, prihodi su mnogo manji od prošlogodišnjih, no sam promet u svibnju ove u odnosu na prošlu godinu bio je bitno veći. Zbog toga, poduzetnik nije mogao ostvariti potporu unatoč smanjenom obimu posla, zbog smo predložili tromjesečno ili polugodišnje dokazivanje pada prihoda. Nije svaka djelatnost ista, a taj će problem sada osobito biti izražen u turizmu – pojašnjava Nikolina Trojić, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik.

Porezna uprava razmjenjuje podatke s HZZ-om koji se tiči poreznih obveza poslodavca.
– Porezni obveznik koji je ostvario mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta, oslobođen je obveze plaćanja doprinosa za iznos isplaćene sufinancirane neto plaće. Ako je radniku plaća pet tisuća kuna neto, poslodavac je oslobođen plaćanja dopinosa za četiri tisuće kuna koliko iznosi potpora, a za preostalih tisuću dužan ga je platiti – objašnjava Trojić.
Ako se temeljem naknadne razmjene podataka utvrdi odstupanje, odobreno oslobođenje od obveze plaćanja doprinosa će se poništiti u visini neosnovano stečenog oslobođenja.

Porasla nezaposlenost

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 45.486 osiguranika, svaki treći s ugovorom na određeno vrijeme, u većini slučajeva s punim radnim vremenom. Istodobno, Područni ured u Dubrovniku ima 32.354 upisanog umirovljenika s prosječnom mjesečnom mirovinom u iznosu 2.544 kune.
Koronakriza i na dubrovačkom području utječe na porast nezaposlenosti. Krajem srpnja, u evidenciji Područnog ureda Dubrovnik bilo je 5.798 nezaposlenih osoba. Lani je u srpnju na Zavodu  bio 3.171 nezaposleni stanovnik juga Hrvatske.

Poslodavci su njihovim posredstvom u srpnju tražili 26,9 posto manje radnika nego lanjskog usporednog mjeseca. Međutim, u srpnju ove godine iz evidencije nezaposlenih Područnog ureda Dubrovnik zaposlene su 1.062 osobe, dok je lani ta brojka bila tek 408. Najviše je zaposleno konobara (216), kuhara (185), čistačica (144), prodavača (94), potom uredskih službenika i namještenika, recepcionara, transportnih radnika, itd.