Politika i gospodarstvo

Grad Ploče: Za isplate vatrogascima kriv je SDP

Sa portala dubrovacki.hr prenosimo priopćenje Grada Ploča (jer ga na pločanskoj službenoj stranici naravno nema):

Bivša SDP-ova vlast glavni je krivac što je Grad Ploče, na temelju ovrha, nakon tužbi radi preuzimanja i neisplate plaća, šestorici vatrogasaca isplatio 1,3 milijuna kuna, a sada je i sedmom vatrogascu prvostupanjskom presudom dužan isplatiti više od 250 tisuća kuna. Stoji to u priopćenju Grada Ploča, u kojem se reagira na prozivanje SDP-ovog gradskog vijećnika Ante Ćope, koji krivca vidi u bivšoj HDZ-ovoj vlasti koja, kako tvrdi, nije poštivala odredbe Zakona o vatrogastvu iz 1997. U Gradu podsjećaju da je SDP preuzeo vlast u svibnju 2001. godine, a u lipnju 2002. donosi se Odluka o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Ploča.

„Nakon toga su se morali preuzeti svi vatrogasci zbog obveze iz Zakona, a ukoliko postoji višak vatrogasaca to se jedino utvrđuje Planom zaštite od požara i Procjenom ugroženosti, nakon čijeg se donošenja određuje potreban broj vatrogasaca. Vatrogasci su do preuzimanja bili u radnom odnosu s MUP-om RH. Gradsko Poglavarstvo nije željelo preuzeti sve vatrogasce i nije ih željelo preuzeti sukladno Zakonu nego im je ponudilo preuzimanje na šest mjeseci i uz manju plaću. Neki, a to su upravo tužitelji, odbili su potpisati takve ugovore, smatrajući ih nezakonitima. Razlog presuđivanja i argumente i SDP-a i HDZ-a najbolje je vidjeti u presudi i obrazloženju suda kako bi se izbjegla politička prepucavanja i neosnovani napadi i neosnovana obrana. Iz sudske presude je vidljivo da obveza Grada Ploča za isplatom nastaje tek od 25. rujna 2002. godine ( SDP je tada na vlasti više od godinu dana) a to stoga što su do tada svi vatrogasci imali primanja i bili u radnom odnosu u MUP-u .


Ovo nadalje znači da su vatrogasci preuzeti 2002. godine, kada su preuzeti i ostali koji su pristali na ovakve uvjete, sukladno zakonu ne bi bilo tužbi niti bi bilo isplata iz proračuna“, stoji u priopćenju u kojem se ističe da je SDP, usprkos obrazloženju da je u pitanju višak vatrogasaca, zaposlio troje novih zaposlenika u JVP, što znači da je“ očit razlog nepreuzimanja i plaćanja novčanih iznosa, jer su htjeli određivati tko će raditi usprkos zakonu i posljedicama“.

U odnosu na najavljene tužbe od strane vijećnika Ćope, u Gradu ističu kako je postignuta nagodba, što isključuje mogućnost novog spora u istom predmetu, s tužiteljem DM Signal u svezi nadstrešnice i to pod uvjetima koje je upravo Grad predlagalo u postupku. „Tužbe tvrtke Porto Tolero još uvijek nema, a ako i bude po nama su navodi u potpunosti neosnovani i nemaju veze s ugovornim obvezama, što se također odnosi i na Miljenka Bašića kupca kompleksa Brodometal. Po ovome je sasvim jasno da se priželjkuje, usprkos nedostatku uporišta u činjenicama i dokazima, gubitak sporova i ovrhe u proračunu što nije za očekivati od jednog vijećnika Gradskog vijeća .

Možemo se sporiti, pa i prepucavati političkim argumentima ili argumentima politike čak i ne biti u pravu, ali to nije razlog za mržnju koja isijava iz nastupa nekih članova SDP-a“, stoji na kraju priopćenja.

Slika: Ante Šunjić

dubrovacki.hr