Politika i gospodarstvo

Wine Fest Ploče 2019: PLOČE NA IZVORU NAJBOLJIH DALMATINSKIH VINA

Možda u Pločama nema grand cru vinograda vrijednih svakodnevnih spominjanja u medijima, ali Ploče – to najbolje znaju sami Pločani, nisu samo Luka i usnule zgrade nikle u posljednjih 70 godina. Ploče su i Umčani i Vina i Kobiljača i Imotski i Komarna i Pelješac. Ili, što bi neki rekli, zabodite šestar u Ploče i povucite kružnicu na 20 kilometara, rijetko koje mjesto bi se moglo pohvaliti takvim okružjem krcatim vrhunskim vinima. U tom kontekstu slobodno se može reći da Ploče drhte od tektonskih poremećaja koje izazivaju ovdašnji vinari čineći taj kraj trenutno, možda, najvibrantnijim vinarskim područjem u Hrvatskoj. Tu je zlatarica dosegnula status ponajbolje dalmatinske bijele sorte, kao što joj za vrat puše fascinantni trnjak, autohtono vinsko čedo koje uspijeva samo u trokutu koji omeđuje Imotski, Vrgorac i Ljubuški. Chardonnay s ušća Neretve u more, iz vinograda podignutog na tlu isušenog jezera Modrič, među vinskih znalcima već godinama zauzima mjesto jednog od najboljih izdanaka te sorte u Hrvatskoj. A Komarna, donedavni krš, preko noći je postala jedno od najprestižnijih vinogorja u kojem su se fantastično udomaćili plavac mali, tribidrag i – pošip. I syrah!

O tome će vam u velikom masterclassu, u društvu vinara Darija Gašpara, Gorana Franića, Stipe Đuzela, Branka Provića, Josipa Volarevića, Marka Šumana (Terra Madre) i Damira Štimca (Rizman), pričati Željko Garmaz, vinski pisac iz Ploča s osječkom adresu, autor knjiga Vinske priče Dalmacije, Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Istre i Kvarnera.

Da, i u Pločama postoje dvojica sjajnih vinara koji itekako zavrjeđuju svoja mjesta na vinskoj karti Hrvatske – Sven Radovanović i Tomislav Batur, koji, za one koji ne znaju, već godinama se vraća pozlaćen sa Sabatine, a jednom je bio i sveukupni šampion te najveće dalmatinske vinske smotre. I oni imaju što reći i – reći će!


VIDIMO SE NA VELIKOM MASTERCLASSU U PLOČAMA!

O FESTIVALU:

Svoja će vina na Festivalu ponuditi na kušanje više od 40 vinarija iz okoline Ploča – Umčana, Vina, Imotskog, Kobiljače, Hercegovine, Komarne, Opuzena i Pelješca, a vina će se moći kušati po promotivnim cijenama od 10 kuna.

Paralelno s romantičnim ozračjem uživanja uz vino na terasi Doma kulture, vinski pisac Željko Garmaz će uz pomoć desetak vinara u prostorijama Doma kulture održati veliko dvosatno predavanje o Pločama kao središtu trenutno vjerojatno najuzbudljivije vinske scene u Hrvatskoj.

Posebno zadovoljstvo nam je što će glazbenu kulisu Festivala održati sjajan zagrebački bend FILMMUSICORKESTAR!