Politika i gospodarstvo

WiFi4EU – GRAD PLOČE: Besplatan internet u Kominu, Staševici, Portini, Mišinoj plaži..

Gradonačelnik Ploča na svojim stranicama je izvijestio o završetku projekta besplatnog interneta na području Ploča, točnije lokacijama novouređene plaže u Pločama i plaže u Portini, dijela rive u Kominu te prostora igrališta i dijela rive u Staševici. Obavijest i fotografije prenosimo u cijelosti.

Dragi sugrađani,

Grad Ploče je jučer dobio obavijest kako je kontrola ugrađene WiFi mreže za besplatni Internet na području grada Ploča prošla uredno čime su stvoreni preduvjeti da Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) uplati sredstva izvođaču ugradnje opreme koja su osigurana vaučerom.


Ugrađeni će sustav i dalje biti predmet kontrole INEA-e naredne 3 godine kako bi građani grada Ploča imali kontinuiran i neometan pristup besplatnom internetu.

Podsjećam vas kako je Grad Ploče nakon prvog WiFi4EU poziva dobio potporu od 15.000,00 eura za ugradnju besplatnog interneta na području grada Ploča. Ugrađeni je sustav rezultat kontinuiranog unaprjeđenja usluga i težnje za povećanjem kvalitete življenja građana.

Rezultate je puno lakše ostvariti ukoliko na dispoziciji gradskim službama imamo sugrađane koji su spremni dati dio svojeg slobodnog vremena i znanja u svrhu javnog interesa. Ovim putem želim zahvaliti gospodinu Darku Plećašu koji nesebično doprinosi u polju digitalizacije.

Projekt je namijenjen građanima EU-a i posjetiteljima koji će moći besplatno pristupiti internetu na javnim prostorima,a obuhvaćene su lokacije novouređene plaže u Pločama i plaža u Portini, dio rive u Kominu te prostor igrališta i dijela rive u Staševici.

Implementirana je Wi-Fi zona sa 11 bežičnih pristupnih točaka Wi-Fi mreže koja podrazumijeva sljedeće tehničke karakteristike:

➡️ Svi mrežni elementi moraju zadovoljavati EU standarde
➡️ Montaža uređaja mora poštovati sve sigurnosne i tehničke akte i propise grada
➡️ Visoka brzina bežičnog pristupa klijenata IEEE 802.11a/b/g/n/ac
➡️ Mogućnost rada WiFi mreže u dual-band modu – 5GHz/2.4GHz
➡️ Mogućnost rada pristupnih točaka u MESH tehnologiji
➡️ Jedinstven mrežni SSID u svakoj Wi-Fi zoni
➡️ Slobodan i jednostavan pristup klijenata bežičnoj mreži
➡️ Mogućnost pristupa >200 istovremenih korisnika po pristupnoj točki
➡️ Upravljivost i sigurnost bežične infrastrukture, sa centraliziranim upravljanjem „on-site“ ili iz „oblaka“
➡️ Neometan prelazak s jedne na drugu pristupnu točku (user roaming), bez prekida usluge
➡️ Mogućnost proširenja kapaciteta bežičnog pristupa u slučaju potrebe proširenja usluge
➡️ Usluga po korisniku nije ograničena dnevnom količinom prenesenih podataka
➡️ Usluga je besplatna korisniku za cijelo vrijeme korištenja
➡️ Operativni rad u uvjetima od -20°C do +60°C

Drage Pločanke i Pločani, u pripremi je i projekt besplatnog interneta za mjesta javnog okupljanja na području grada Ploča u sklopu kojeg želimo odraditi i redefiniranje korištenja Internet usluga od strane gradske uprave te gradskih tvrtki i ustanova.

Intencija nam je doći do manjeg broja računa, smanjiti cijenu usluge koju plaćaju gradska uprava, tvrtke i ustanove te postići višu razinu usluge.