Politika i gospodarstvo

Vukovarska tvrtka najveći dioničar Luke Ploče

Prvo plinarsko društvo d.o.o. iz Vukovara uvjerljivo je na prvom mjestu među pojedinačnim dioničarima tvrtke Luka Ploče d.d., premda prije nešto više od mjesec dana nije imalo ni jedne lučke dionice. Vukovarska tvrtka najprije je 17. listopada ove godine na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi kupila tri od četiri paketa dionica koje su do tada bile u državnom vlasništvu. Time je stekla nešto manje od 15 posto vlasničkog udjela u pločanskoj tvrtki, koji iznosi 422.967 dionica.

Nakon toga je intenzivno nastavila kupovati dionice Luke Ploče d.d. na Zagrebačkoj burzi, da bi sada došla do udjela od 23,15 posto.

Iz toga se može iščitati namjera Prvog plinarskog društva da dođe do vlasničkog udjela od 25 posto plus jedne dionice (kontrolni paket), nakon čega, sukladno odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, ima obvezu objaviti ponudu za preuzimanje društva. Obvezujuća ponuda dostavlja se i za kasnije stjecanje udjela većih od deset posto. Pri tome mora biti osigurana financijska konstrukcija za cjelokupni ostatak vlasničkog udjela. Po sadašnjim cijenama od oko 700 kuna za dionicu, to iznosi oko 220 milijuna kuna.


Stopostotni vlasnik PPD d.o.o. je tvrtka “Energija naturalis” d.o.o., sa sjedištem u Vukovaru i temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Osnivač i jedini vlasnik “Energije naturalis” je Pavao Vujnovac. Nakon PPD-a, na drugom mjestu po vlasničkim udjelima u Luci Ploče d.d. je AZ OMF Kategorije B-Skrbnički račun s 9,82 posto dionica.

A. ŠUNJIĆ
slobodnadalmacija.hr