Politika

Vukovarci grade terminal tekućih tereta u luci Ploče

polaganje kamena temeljca by ante šunjić / slobodnadalmacija.hr

Luka Ploče trgovina d.o.o., kao ovlaštenik koncesije, uz suglasnost Lučke uprave Ploče, dala je u potkoncesiju vukovarskoj tvrtki Prvo plinarsko društvo – naftni derivati d.o.o. pravo na izgradnju terminala za tekuće terete te potkoncesiju za skladištenje i manipulaciju naftnih derivata.


Riječ je o području površine veće od 58 tisuća metara četvornih na dijelu pomorskoga dobra pločanske luke, za koji se potkoncesija daje do sredine kolovoza 2055. godine.

Tako će terminal za tekuće terete graditi PPD, umjesto Atlantisa, koji je prvi dobio potkoncesiju, a kamen temeljac za, kako je najavljivano, projekt vrijedan oko 140 milijuna eura, u srpnju prošle godine postavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Tvrtka Prvo plinarsko društvo – naftni derivati d.o.o. osnovana je u travnju 2014. godine, a sredinom listopada dobila je potkoncesiju za izgradnju spremnika i skladištenje ukapljenog naftnog plina u luci Ploče. Osnivač društva je Energia Naturalis iz Vukovara, u stopostotnome hrvatskom privatnom vlasništvu, koja broji 16 tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu.

Grupacija raspolaže vlastitom distribucijskom plinskom mrežom dugačkom oko 600 kilometara u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje opskrbljuje 12 tisuća kućanstava, a najveći je uvoznik prirodnog plina u RH s udjelom od oko 80 posto u ukupnome uvozu. U prošloj godini Grupacija je ostvarila prihode od gotovo milijardu kuna.

Tekst i foto: Ante Šunjić
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni