Politika i gospodarstvo

Vlasti BiH američkoj Atheni zabranili uplovljavanje u Neumu pa pristala u Pločama

Vlasti BiH nisu dopustile uplovljavanje američkog mini cruisera „Athena“ u Neum, pa je brod s putnicima u četvrtak pristao u Pločama. Tako je pedesetak uglavnom inozemnih turista jednodnevno putovanje prema Mostaru i Međugorju nastavilo autobusima iz Ploča.

Kako neslužbeno doznajemo pripadnici Granične policije BiH zaustavili su američki cruiser, koji je plovio prema redovnoj najavi između Neuma i Korčule sa svim plaćenim pristojbama prema državi BIH. Riječ je o manjem putničkom brodu koji tradicionalno uplovljavaju u Neum a osim ove rute prevozi putnike i na relaciji Korčula-Kotor.

Lučka kapetanija u Neumu postupila je po naredbi načelnika Terenskog ureda Jug Čapljina Granične policije, Roberta Perića, da ne smiju vršiti graničnu kontrolu.


Athena plovi u aranžmanu američke kompanije Grand Circle Cruise Line pod zastavom Malte i pripada luci Valletta.

Iz Granične policije BiH su na taj događaj reagirali priopćenjem iz kojega proizlazi kako strani turisti, koji bi u Neum kanili doći brodom, na to slobodno mogu zaboraviti.

Pozivajući se na odluku Predsjedništva BiH iz srpnja 2014. godine iz Granične policije su podsjetili kako je tada državni vrh na sebe preuzeo ovlasti izdavanja dopuštenja za uplovljavanje stranih brodova u neumski akvatorij.

Bio je to rezultat činjenice da su se općinske vlasti u Neumu bunile zbog uplovljavanja stranih ratnih brodova, koji su dolazili u prijateljske posjete kakve su uobičajene u pomorskoj tradiciji.

U Neumu su tvrdili kako im se tako zagađuje more te rastjeruju turisti pa su u Predsjedništvu BiH zaključili da se s ovakvom praksom prekine, a da Vijeće ministara nakon toga sačini sveobuhvatnu analizu učinaka uplovljavanja brodova u Neumski zaljev.

“Dok Predsjedništvo BiH ne razmotri tu analizu obustavlja se izdavanje suglasnosti za uplovljavanje stranih brodova”, istaknuli su iz Granične policije BiH.

U Neumu zapravo ne postoji niti međunarodni granični prijelaz za pomorski promet pa turistima tamo nema tko izdati dopuštenje za ulazak na teritorij BiH.

Tekst: Stanislav Soldo (www.slobodnadalmacija.hr) / HINA
Foto: Denis Jerković / CROPIX