Politika i gospodarstvo

Vlaho Orepić: Prijedlog reorganizacije policije izradio je stručni tim, nema veze s politikom

Ministar unutarnjih poslova i Mostovac Vlaho Orepić uputio je reakciju vezanu uz medijske napise u lokalnim medijima po pitanju reorganizacije policije. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

Tragom čitavog niza neutemeljenih i netočnih objava u lokalnim medijima koji djeluju na Dubrovačkom području, a zbog nemogućnosti da na istima reagiram molimo Vas da ovo priopćenje objavite u izvornom obliku i u cijelosti na vašem portalu.

Mišljenja sam da je zbog zainteresirane javnosti bitno reagirati na dvije teme koje se već duže vrijeme dovode u isti i pogrešan kontekst. Jedna se odnosi na status načelnika PU dubrovačko – neretvanske, a druga na prijedlog teritorijalne i unutarnje reorganizacije policije.


Potpuno je neistinito da kao ministar unutarnjih poslova želim neosnovano smjeniti načelnika PU dubrovačko-neretvanske i njegove bliže suradnike pogotovo što PU postiže nadprosječne radne rezultate. No imajući u vidu čitav niz dojava koje problematiziraju i dovode u pitanje ispravnost rada načelnika PU reagirala je unutarnja kontrola MUP i donijela konkretan nalaz iz kojeg proizlazi daljnje postupanje po navedenom. O konačanom ishod postupka ne želim kalkulirati i smatram nekorektnim ovu temu dovoditi u bilo kakav politički ili neki senzacionalistički kontekst. Po ovoj temi je bitno naglasiti da je o svim fazama postupanja načelnik PU bio upoznat, a i osobno sam u više navrata razgovarao s g. Radibratovićem.

Po drugoj temi iznosim sljedeće činjenice. Napominjem da organizacija i funkcioniranje policije ne smije biti dovedeno u kontekst političke organizacije prostora RH niti ovaj prijedlog prejudicira nekakvu regionalizaciju što se želi istaći kao protuargument. Prijedlog reorganizacije je izrađen od strane stručnog tima kojeg su sačinjavali isključivo ljudi iz sustava a u kojem su bili angažirani i načelnici svih PU u RH. Prijedlog je i na tragu zaključaka prethodnih vlada koje se nisu bile spremne uputiti u ovaj kvalitativni iskorak. Konačno prijedlog je izrađen nakon detaljnog uvida u stanje na uzorku od četiri PU i pripremljen je za stručnu i javnu raspravu sa osnovnim ciljem povećanja funkcionalnosti i uspostave zanimanja policajac kao karijernog zanimanja zasnovanog na konkretnoj struci i zvanju.

Ključne prednosti teritorijalne i unutarnje reorganizacije PU dubrovačko – neretvanske:

1. Temeljni problem: Preveliki broj organizacijskih jedinica i rukovoditelja u odnosu na sigurnosne i organizacijske potrebe na određenom prostoru. Trenutno na jednog rukovoditelja u sjedištu PU dubrovačko-neretvanske imamo dva izvršitelja.
2. Prema prijedlogu reorganizacije PU dubrovačko-neretvanske bilo bi ustrojeno 15 organizacijskih jedinica manje (policijska uprava, 6 službi i 8 odjela), čime bi 139 policijskih službenika, od čega 45 rukovoditelja, bilo preraspoređeno na razinu novih policijskih postaja. Time bi se izbjeglo nepotrebno administriranje i promijenio neprihvatljiv omjer između broja rukovoditelja i izvršitelja
3. Reorganizirati će se i policijske postaje. Od sada postojećih 12 policijskih postaja (uključujući PP Vrgorac koja je bila do sada u PU splitsko-dalmatinskoj) ustrojilo bi se 6 policijskih postaja sa 7 policijskih ispostava čime bi se pojednostavnila rukovodna i organizacijska struktura, smanjio broj rukovoditelja i stalnih dežurstava, a povećao broj neposrednih izvršitelja policijskih poslova, koji će pojačati preventivnu i otkrivačku djelatnost policije.
4. Najveće promjene preustrojem predviđaju se za najvažniju policijsku postaju, PP Dubrovnik, koja bi u značajnoj mjeri (dvostruko više) bila kadrovski ojačana. Umjesto sada zaposlenih 59 policijskih službenika, prijedlogom reorganizacije, imala bi 210 ustrojenih radnih mjesta policijskih službenika (bez policijskih ispostava). Izrađenom projekcijom, odmah bi se moglo popuniti najmanje 166 radnih mjesta policijskih službenika, čime će u Dubrovniku znatno biti ojačana prisutnost policije i poboljšane usluge policije prema građanima i turistima koji posjećuju Dubrovnik. I u budućnosti ćemo raditi na kompletnom popunjavanju radnih mjesta policijskih službenika. Infrastrukturni i materijalni kapaciteti postojeće PU biti će stavljeni u funkciju PP Dubrovnik što će također ojačati funkcioniranje policije u Dubrovniku.
5. Svjesni specifičnosti problema zaštite državne granice na ovom području (167 km kopnene, te 98,3 M morske + zračna luka Dubrovnik), koja je ujedno i vanjska granica EU reorganizacijom se želi ojačati djelovanje granične policije i podići standardi ustrojavanjem isključivo specijaliziranih postaja granične policije (4 policijske postaje), umjesto dosadašnjih mješovitih policijskih postaja i jedne postaje granične policije.
6. Poštujući još jednu specifičnost prostora, otoke na području ove PU, reorganizacijom se neće smanjivati broj policajaca na otocima, već će se preraspodjelom dijela policijskih službenika čiji je posao, do sada bio vezan isključivo za urede, na terenski i operativni rad pojačati djelovanje policije na tom prostoru.
7. Usluge policije građanima iz područja upravnih poslove (izrada dokumenata, evidencije i drugo) ostati će dostupne na svim mjestima gdje su i sada.

 

Tekst: Vlaho Orepić
Foto: Slavko Midzor / Pixsell via rtl.hr