Politika i gospodarstvo

Vlaho Orepić: Gospođo dožupanice, ispoštujte volju naroda ili jednostavno odstupite

Ploce iz zraka by dubrovacki.hr

Reakcija na reakciju. Odgovor Vlahe Orepića prenosimo u cijelosti:

PONOVITI ĆU : ISPOŠTUJTE VOLJU NARODA ILI JEDNOSTAVNO ODSTUPITE

Gospođo dožupanice iz vašeg odgovora je jasno vidljivo da pripadamo različitim životnim vrijednosnim sustavima-„svijetovima“. Vjerujem da sustav vrijednosti koji „kontrolira“ demokraciju,  a kojem po mom uvjerenju i Vi pripadate (dobro znate o čemu pišem) treba jednostavno nestati. Uvjerenja sam da svjedočite otuđenju vladajuće političke elite od interesa biračkog tijela i same države tj. vaša odgovornost i poslušnost je usmjerena isključivo prema vrhu stranačke hijerarhije, a odanost isključivo osobnom i partikularnom interesu, a ne prema izbornoj bazi i državi.
Konkretno:
Vrlo dobro znam proceduru i dinamiku donošenja prostornog plana županije. Znam i da Vi to znate da znam. No znam i sa kim imam posla.
Znam da znate da se nisam obraćao vama kad sam spominjao „elitu“ koja diplomira u restoranu. Poštujem vaše zvanje u koje nesumnjam. No zabrinjava me vaša kako kažete stručnost kad u koncesijskim ugovorima Lučke uprave i luke Ploče d.d. ne vidite pogodovanje.
Pitali ste,a znam da znate da tehnička radionica i vojni objekti „ispod ceste“ nisu više pod MO RH, kao ni Male bare,kao ni „Šipak“ koji već grad koristi. Isto tako znam da znate da će i pretežiti dio ostalih objekata vrlo brzo biti izvan kompetencija MORH. Vojska funkcionira na jasan način,a činjenično stanje vam je najbolji odgovor na vaše pitanje koje ste mi uputili o vojnim objektima. Red je reći da su ti prostori značajno opterećeni privatnim vlasništvom sto dodatno usložnjava odnose.
Znam da znate da sam upravo kao besmislene projekte naglasio odlagalište nuklearnog otpada u Slanom i spalionicu smeća u Staševici upravo da bi naglasio i besmislenost TE u Pločama. Ali vi to tumačite kao moje neznanje. Korektnost?
Vjerujem da znate da sam i Predsjedniku prenio iste stavove po pitanju TE i to na grub način (doslovno kazavši da su to „mafijaška“ posla) zbog kojeg sam bio upozoren od strane njegovog savjetnika no vama je očito predsjednička predizborna kampanja već počela. Zapamtite sve ima granicu „ukusa“ pa i taština. Nema smisla manipulirati.
Žalosti me što opet manipulirate sa ljudima, ali ovaj put neistinom preko mene, obraćajući mi se rečenicama kao što je „ Samo pokušavate ostaviti 600 zaposlenika Luke Ploče bez posla, ne nudeći im alternativu.“ A znam da znate da to nije istina,a srećom to znaju i zaposlenici Luke Ploče d.d. Vjerujem da samo imaju nesposobno i bahato vodstvo kojem ništa nije sveto.
Gospođo dožupanice ni jednom riječju niste dali do znanja da je problem TE realan. Naprotiv. Ni jednom riječju niste spomenuli da se trafostanica radi na mikrolokaciji kojoj se je pismeno suprostavilo 2400 naših sugrađana. Ni jednom riječju niste dali do znanja da ćete poduzeti nešto konkretno kako ne bi došlo do „iznenadne“ izgradnje TE kao što je slučaj sa TS. Potpuno isti scenariji se koristi.
Vaše riječi: „Što se tiče trafostanice, nju ne određuje županijski prostorni plan, već gradski. Za razliku od termoelektrane koju, do donošenja Državnog prostornog plana, određuje županijski.“
Jeli problem pokazati odlučnost na gradskoj i županijskoj razini planiranja i na taj način realno i izvjesno utjecati na državnu razinu prostornog planiranja.
Definitivno se u mnogočemu razilazimo što u konačnici i nije bitno ali  borba protiv TE nam svima treba biti  imperativ. Zar ne?
Jednostavno ću Vam opet ponoviti jasnu volju naroda koju ste vjerujem prepoznali:
Donijeti odluke Gradskog vijeća grada Ploče i Županijske skupštine koje će nedvosmisleno otkloniti svaku mogućnost izgradnje TE na ugljen u Pločama kao projekta koji nema uporište u javnom interesu i koji je izravna prijetnja životima, zdravlju ljudi i životnom okolišu ne samo na području našega grada nego i na značajno širem životnom području, a s tim i izravna prijetnja interesima RH.


Imate „dovoljan broj ruku“ i donesite ove odluke na prvim sljedećim sjednicama Gradskog vjeća i Županijske skupštine, tako ćete umiriti zabrinuto građastvo i učiniti što se od vas s pravom očekuje.
SHVATITE DA SMO SE OPEKLI NA PRIMJERU TS, I KONAČNO ZAR TRAŽIMO PUNO ?

Vlaho Orepić