Politika

VLADINE MJERE: Smanjit će se rast cijena plina, struje i PDV na hranu

Premijer Andrej Plenković i ministri objavljuju mjere pomoći zbog vala poskupljenja, posebice kad je riječ o cijenama energenata.

– Ovaj globalni porast cijena energenata izazvao je val poskupljenja u Europi. Cijena plina u Europi raste zbog veće potražnje nakon covid-krize, drugi je razlog Rusija koja je najveći dobavljač i ima smanjenu proizvodnju, Norveška ne može povećati proizvodnju, u Europi dolazi do veće potražnje uslijed oporavka i hladnijih zima. 43% europskog plina dolazi iz Rusije, 23% iz Norveške, 11% iz Alžira. Europa uvozi 61% ukupnih energetskih potreba i 90% plina koji čini 21% energetske potrošnje. Prosječna cijena je 120 mW/h, 2.7 puta veća nego u Hrvatskoj. U Hrvatskoj smo imali sustav u kojem su cijene regulirane godinu dana kazao je Plenković, javlja Index.

Napomenuo je kako bi od 1. travnja računi za struju bi poskupjeli 23 posto, a za plin 79 posto da nema ove intervencije.


– Dolazimo do odgovora Vlade na ovu energetsku krizu. Paket koji danas predstavljamo je vrijedan 4.8 milijardi kuna. Rađen je sustavno, u koordinaciji svih ministarstva i tijela. Odnosi se na kućanstva, na firme i poljoprivrednike. Univerzalan je, usmjeren je na sve korisnike. Odnosi se na smanjenje računa za kućanstva, za porezno rasterećenje, jednokratne naknade za umirovljenike, poseban program za ribare… Plin će s ovim mjerama rasti najviše do 29 posto. Kako ćemo ublažiti cijene struje? Prosječna cijena je bila 3400, bez mjera bi cijena narasla na 4189, a ovako će narasti na 3700 kuna. HEP će ima 460 milijuna kuna manje prihoda, ovako značajno rasterećujemo poskupljenja za kućanstva – rekao je.

Što se plina tiče, dodao je, da ne naprave ništa 0,326 kW/h bi skočilo na 0,574 kn.

– Kada smanjimo PDV dolazimo na 0.482, a s dodatnom subvencijom dolazimo na 0.382 kn po kW/h. Iznos potpore po računu je 10 lp/kWh. Potpore poduzetnicima se odnose na mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom od 10 GW/h. Iznos potpire je 15 lp na kW/h, ostvaruje se vaučerom. Projicirani trošak ove mjere je 600 milijuna kuna – rekao je.

Porezno rasterećenje, ističe, ide sveobuhvatno.

– S 25 posto na 5 posto smanjuje se plin od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine, a s 25 posto na 13 posto trajno toplinska energija. Smanjuje se i PDV na hranu, i to s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojiva i pesticide te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin. Smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone i to s 25 posto na 13 posto. Smanjuje se i PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto – nabrojio je.

Iznos vaučera za najugroženije se povećava s 200 na 400 kuna, a umirovljenici će dobiti jednokratnu naknadu.

– Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1500 kuna dobit će naknadu od 1200 kuna, oni koji primaju od 1500 do 2000 kuna dobivat će naknadu od 900 kuna, oni koji primaju od 2000 do 3000 kuna dobivat će naknadu od 600 kuna i oni koji primaju od 3000 do 4000 kuna naknadu od 400 kuna. Ovaj paket značajno ublažava rast cijena plina i struje i znatno ublažava rast hrane i drugih potrepština – zaključio je Plenković.

Kako će se osigurati da smanjenje PDV-a dovede i do smanjenje cijena?

– U više navrata smo iskustveno osjetili da spuštanje PDV-a ne mora koincidirati sa spuštanjem cijena proizvoda. Svjesni smo tih okolnosti i činjenice da smo tržišno gospodarstvo. Želimo da stopa PDV-a bude reflektirana i u cijeni. Održali smo sastanke sa socijalnim partnerima, sindikatima i predstavnicima umirovljenika. Svi su iskazali pitanje slično vašem, da ovo smanjenje PDV-a bude pretočeno u smanjenje cijena. Mislim da svi prepoznaju našu namjeru – odgovara ministar Zdravko Marić.

Hoće li biti crnih lista onih koji će koristiti uvođenje eura za poskupljenja?

– Logika je jasno, ako ćemo vidjeti subjekte koji će ići s većim poskupljenjima, to ćemo detektirati jasno. Ako će netko bez razloga dizati cijene gledat ćemo da ih označimo, zašto ne? Javno ćemo objaviti tko su oni koji se bave nedopuštenom praksom – odgovara Tomislav Ćorić.

– Ovo zahtijeva odgovornost svih aktera. Ovo je okolnost u kojoj se zahtijeva i društvena odgovornost i solidarnost. Svi akteri koji postoje sada u razdoblju pred nama neka dignu glas da se vidi tko je taj koji želi profitirati na ovoj situaciji, da zarađuje više nego što bi bilo etično u ovom trenutku. Tu svi imamo ulogu, pa i informacije u javnom prostoru – dodaje Plenković.

Zašto niste uveli kontrolne mehanizme za proizvode za koje se smanjuje PDV, barem za ono za što se smanjuje na 5 posto?

– Vlada šalje jasnu poruku, odriče se tih sredstva u proračunu. Tražit ćemo od Ministarstva gospodarstva da prati cijene i da prati aktere, najlakše je to onda objaviti. Ako se netko bavi usklađivanjem cijena onda je to kartel. Postoje instrumenti u zakonu i za to – kaže Plenković.

Je li smanjenje PDV-a trajno?

– Samo plin je za sljedećih 12 mjeseci, ostalo možemo reći da je trajna mjera – kaže Marić i potvrđuje da će sve mjere krenuti s 1. travnja, uključujući i naknade za umirovljenike.

Hoće li biti rebalansa proračuna?

– U ovom trenutku nema potrebe za rebalansom proračuna. Sve obveze mogu biti izvršene u zadanom okviru – kaže Marić.

Mjere idu od 1.4. što s time što firme već dobivaju puno veće račune za plin?

– Svi će dobivati plin, plina neće nestati, to je primarni cilj – kaže Plenković.

Ćorić kaže kako je problem nastao jer za poduzeća nije na vrijeme nabavljena dovoljna količina plina.

Most je objavio da pokreće opoziv ministra Ćorića.

– U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, koji osiguravaju radna mjesta, zdravlje, cjepivo, potpore… I postoje oni koji ne rade ništa. Koji pokreću inicijative koje će biti odbijene, koji često ni ne dođu na glasanje. Na trepavicama da stoje, nikoga neće maknuti. Bio to Horvat, Ćorić… Doći ćemo u sabor, izglasat ćemo i idemo dalje. Pazite koje je to licemjerstvo, na dan kada iznesemo paket od 4.8 milijardi kuna koji je dobar za sve oni dolaze s inicijativom protiv ministarstva gospodarstva. E neće proći – kaže Plenković, javlja Index.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni