Politika

Vlada razmišlja o vraćanju vojnog roka: “Vrlo važno je razmještanje HV-a od Ploča, Sinja, Pule…”

Branko Bačić, šef kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, komentirao je mogućnost da se zbog eskalacije rata u Ukrajini i, posljedično, narušavanja sigurnosne situacije u Europi, razmisli o povratku vojnog roka.

“Mislim da se sigurnosna situacija u Europi i u svijetu mijenja. Ono što smo držali nezamislivim, rat u Europi, danas se događa. To nas upućuje na drugačija promišljanja o strateškoj sigurnosti države. Mi smo članica NATO-a i taj nas kišobran na određeni način čuva. Uz to, država bi trebala voditi računa o svojoj nacionalnoj strateškoj sigurnost’, kazao je Bačić za N1.

Bilo je i ranije riječi o uvođenju obveznog vojnog roka, kratkoročnog, sedam-osam tjedana, dva-tri mjeseca, da se završi ta osnovna obuka, a kasnije oni koji imaju interesa i koji su kvalitetni, imaju viziju, plan u životu, mogu nastaviti svoj put u profesionalnoj vojci. ‘Tome u prilog ide i činjenica da do prije par godina uopće nismo ni razmišljali o uspostavi HRZ-a, sad vidimo koliko nam znači nabavka Rafalea. I nabavka Bradleya. Vrlo važno je i razmještanje HV-a od Ploča, Sinja, Pule, Varaždina..”, kaže Bačić.


Hoće li Vlada razmišljati o povratku vojnog roka? ‘Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija, o daljnjem statusu u smislu izgradnje vlastite vojske. Raspravljat ćemo o tome, već smo razgovarali unutar HDZ-a s  potpredsjednikom Medvedom. To je opcija o kojoj treba razgovarati’, kazao je Bačić.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni