Politika

Vinarima konačno stiže odšteta!

Za 87 vinara diljem Dubrovačko-neretvanske županije koji su prijavili oko 30 milijuna kuna štete na lozama od travanjskog mraza, priprema se isplata odšteta.


Potvrđeno je to na sastanku Savjeta za strateški razvoj vinarstva i vinogradarstva županije, a kako je istaknuto ovom prilikom Županija će za pomoć vinogradarima i vinarima koji su pretrpjeli štete na lozi od mraza u travnju, osigurati 300 tisuća kuna.

U skladu sa smjernica Strategije vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije, a u svrhu promocije županijskih sorti grožđa i vina i ove godine održan je Festival “Dubrovnik FestiWine”, a župan Nikola Dobroslavić ujedno i predsjednik Savjeta istaknuo je kako su spomenuta sredstva osigurana kao ušteda na troškovima u organizaciji ovog vinskog festivala, s obzirom na njegov ovogodišnji međunarodni karakter.Na sastanku je zaključeno kako će isplata tih sredstava ići u suradnji s općinskim i gradskim povjerenstvima kojima su prijavljene štete od tada proglašene elementarne nepogode na vinogorju.

Također, na sastanku je iznesena potreba veće zastupljenosti domaćih proizvoda i vina u hotelima i restoranima uz prijedlog poticaja u vidu smanjenja najma za korištenje javnih površina. Župan Dobroslavić pozdravio je takvu inicijativu i naglasio kako ju treba dodatno razraditi u konkretan prijedlog vinara.

Na sastanku je naglašena i potreba bolje kontrole isplate poticaja države na proizvodnju grožđa, kao i problem prodaje grožđa na crno uslijed čega su na gubitku svi, od legalnih proizvođača, vinara do države.

Tekst: Belka Elezović
maslina.slobodnadalmacija.hr
Foto: Pixabay.com

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni