Politika i gospodarstvo

Vijećnik Šunjić (HDZ) postavio pitanje o Primorskoj cesti u Rogotinu, Gradonačelnik Krstičević (SDP): Vi ste primjer za sve vijećnike

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ploča, prije izglasavanja Dnevnog reda, gradski vijećnici imaju pravo postavljati vijećnička pitanja Gradonačelnku, zamjenicima, gradskim službama..

Na ovoj, 6. po redu sjednici, kao i na svim prethodnim, budu povišeni tonovi i rasprava često puta iskače iz okvira Pravilnika. Postoje i svijetli primjeri, kao što je to bilo prilikom postavljanja vijećničkih pitanja od strane vijećnika Krešimira Šunjića (HDZ). Pohvalno je o načinu rada vijećnika Šunjića u svom odgovoru govorio i gradonačelnik Krstičević.

Pitanja i odgovore donosimo u cijelosti:


1.Pitanje Primorske ulice u Rogotinu

Poštovani gospodine gradonačelniče,

Želim ponovo skrenuti Vašu pozornost na iznimno loše stanje jedne od najduljih i najprometnijih ulica u Rogotinu. Primorska je cijelom svojom dužinom prvi red uz jezero Vlaška (more) i riječ je o jednoj od najatraktivnijih ulica na području Grada.

Uz građane grada Ploča, Ulicom se koristi i rastući broj turista. U svom trenutnom stanju Primorska ne samo da ne pridonosi sigurnom i nesmetanom prometu nego i narušava izgled prostora u kojem se nalazi.
U svrhu sanacije Primorske ulice je prošle godine izrađen troškovnik pa se ista našla i u prijedlogu proračuna. U uvjetima slabijeg ostvarenja prihoda od prodaje nefinancijske imovine obnova se nažalost nije ostvarila.

Ove godine će nastavno na zakonske izmjene u području financiranja lokalne uprave koje su stupile na snagu početkom ove godine, Grad Ploče uprihodovati dodatnih 8 milijuna HRK, o čemu je bilo riječi na 5. sjednici Vijeća. Vlada RH je tako ovom sazivu Vijeća i Vama gospodine Gradonačelniče otvorila put prema promjeni modela izgradnje i obnove gradske infrastrukture kojem su pribjegavali svi gradonačelnici od stjecanja samostalnosti RH.

Poštovani gospodine Gradonačelniče, namjeravate li i u kojem roku riješiti problem Primorske ulice?

Gradonačelnik Krstičević:

Ovo je primjer jednog adekvatnog razmišljanja, i način na koji se treba ponašati jedan vijećnik koji obnaša dužnost za koju je izabran od strane određenog broja ljudi grada Ploča.

U pravu ste sve što ste rekli, jasna mi je pozicija Rogotina i turizma i onoga što tamo jeste. Ja se nadam da smo do sada pokazali da ne dijelimo područja grada Ploča na one koji su skloniji poziciji ili opoziciji, da imamo ist tretman prema svima. Duboko se nadam da ćemo rješenje za tu ulicu pronaći u što skorijem roku.

Vas, gospodine Šunjiću pozivam da bilo kakvim sugestijama pomognete da u što skorijem vremenu Vam dam konkretan odgovor.

2.Pitanje rješavanja problema neiskorištenih i zapuštenih nekretnina

Poštovani gospodine gradonačelniče,

U jednome od prethodnih izlaganja vijećnik gosp. Karić je upozorio na problem nekretnina koje narušavaju izgled sredine u kojoj se nalaze. Tom prigodom je jednu od nekretnina odnosno njeno trenutno stanje nazvao i „ruglom Grada“. Nažalost i neke druge nekretnine na području Grada bismo mogli svrstati u ovu kategoriju.

Srećom, istovremeni oporavak gospodarske aktivnosti i dostupnost značajnih stranih i domaćih izvora financiranja, ostavlja šansu za iznalaženje svobuhvatnog rješenja ovog problema.

a)Na koji način Grad želi odgovoriti na ovaj problem te na preporuku predstavnika BDO-a (prisjetimo se samo 3,9 milijuna m2 zemljišta) kada je riječ o boljem upravljanju gradskom imovinom?
b)Što se poduzima da se pomogne građanima1 koji bi željeli primjerice prenamjeniti i obnoviti svoje nekretnine?

Gradonačelnik Krstičević:

O takvim stvarima intenzivno pregovaramo, međutim oni koji bi trebali direktno skrbiti o tim stvarima, a koji su, neću upotrijebiti riječ bezobrazni ali nešto blizu toga, sami daju vremenski okvir za sanaciju, koji kontinuirano krše.

Ono što je potrebno i što ćemo definitivno početi postupati je da ćemo mi odraditi neke stvari za njih, a onda ih itekako novčano valorizirati od njih samih. Opet smo prolongirali rok za sanaciju jednog takvog objekta, ne podržavamo takav način poslovanja ali vlasnici će biti krajnje platiše.

Konkretniji odgovor ćete dobiti u pisanom obliku na sljedećoj sjednici.