Politika i gospodarstvo

[VIDEO] SV. NIKOLA PUTNIK: Noćni ribolov s posljednjim koćarom iz Blaca

Blace uz ušće Neretve do prije 15-tak godina bilo je najveće i najpoznatije ribarsko mjesto. No, kad je 2006. zabranjeno koćarenje u Malostonskom zaljevu, Malom moru i neretvanskom kanalu ribari su ostavili mreže i počeli se većinom baviti turizmom. Razvojem turizma ondje je preostao samo jedan jedini koćar, Andrija Sršen. Ekipa HTV-a provela s njim jednu noć u ribolovu.

Iz Drvenika su isplovili u 4 sata ujutro za punog mjeseca. Do pozicije gdje je moglo početi spuštanje mreže na morsko dno, trebalo im je oko jedan sat. Naime, morali su se udaljiti tri nautičke milje a dubina je bila veća od 50 metara. Mrežu su spustili i ona se raširila po morskome dnu. Brod je nastavio lagano ploviti i povlačiti mrežu više od tri sata.

Kad je svanulo najprije su iz mora izvučene čelične užadi i širilica, a potom i mreža. Ulov je prosječan, oko 70 kg ribe, kažu. Ima nešto mola, trlja, grdobina i kanoća te pokoja sipa i lignja. Manja količina prodana je čim se “Sveti Nikola” vezao za obalu.


Poteg koji je snimila ekipa HTV-a trajao je od 4 sata ujutro do 10 sati. To znači da se u 12 sati mreža može samo dvaput baciti i izvući. Pa su Andrija i Mirsad odmah isplovili iz Drvenika kako bi odradili još jedan.

POGLEDAJTE TV PRILOG – LINK

https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/video-noc-u-ribolovu-s-posljednjim-kocarom-iz-blaca-901475?jwsource=cl