Politika

VELIKA NEIZVJESNOST: Teškoće neretvanskih poljoprivrednika i pojezerskih vinogradara

Iako su tržnice u dolini Neretve dobro opskrbljene svim vrstama voća i povrća, a ponajprije zahvaljujući vrijednim poljoprivrednicima, mnogi od njih nisu sigurni što im donosi nova prodajna sezona i hoće li poslovati pozitivno, piše Pero Jakić za metkovic-news.com

Za berbu su na mnogim mjestima dospjele rajčice, paprike, krastavci i drugo povrće, a uskoro će i lubenice, a proizvođači mandarina unatoč određenim poteškoćama, očekuju i relativno dobar urod mandarina.

Glavno je, međutim, pitanje hoće li sve svoje viškove moći prodati i po kojim cijenama, s obzirom na izostanak glavnog dijela turističke sezone zbog pandemije, ali i zbog uvoza poljo-proizvoda iz zemalja u okruženju i onih udaljenijih.


Poljoprivrednici s pravom traže i upozoravaju sve nadležne da se stanje mora mijenjati te da se uvoz, ako se već ne može zaustaviti makar smanji.

Isto tako apeliraju na trgovce da raspored proizvoda koje kupci traže bude pristupačan i jasno označen, te da deklaracije budu vidljive. Sve to zbog lakše orijentacije kupaca koji u većini slučajeva više žele kupovati domaće proizvode nego uvozne.

Problem je u tomu što se i u koranakrizi nastavilo uvoziti razne proizvode koji su često slabije kvalitete. Na hrvatskom tržištu već se mogu naći lubenice iz uvoza, a berba domaćih još nije ni počela.

Kako nema previše turista jasno je da ni restoranima ne trebaju veće količine voća i povrća. Za svoju egzistenciju ove godine strahuju i pojezerski vinogradari, vrgorski, pločanski i svi ostali jer ni sami ne znaju komu će prodavati rano (stolno) grožđe i vinsko grožđe koje bi trebalo biti vrlo dobre kvalitete.

Uz to, vinarije su pune neprodano vina, pa je to dodatni problem gdje i kako plasirati grožđe.

Hoće li uvoznici i svi u poslovnom poljoprivrednom lancu percipirati probleme poljoprivrednika teško je reći, iako bi se svi trebali potruditi da tako bude te im olakšati  napore u proizvodnji i prodaji.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni