Politika

Vejić: Referendum o termoelektrani je pitanje i zdravlja ljudi

kresimir vejic

Referendum o termoelektrani (TE) Ploče ćemo održati jer to nije samo pitanje energetike, nego zdravlja ljudi u dolini Neretve, rekao je za Hinu pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić komentirajući skorašnje izjašnjavanje građana Ploča na pitanje jesu li za ili protiv elektrane.

Riječ je o termoelektrani na ugljen koja je planirana u luci Ploče, a zbog koje se u tom gradu na jugu Hrvatske već nekoliko puta prosvjedovalo. Iako je referendum bio zakazan za 11. siječnja ove godine, zbog pada kvoruma na sjednici u prosincu prošle godine, tamošnje Gradsko vijeće potvrdilo ga je tek na Badnjak i za novi datum određena je nedjelja 25. siječnja.

”Gradsko vijeće Ploča je u listopadu prošle godine donijelo Deklaraciju kojom se protive izgradnji termoelektrane Ploče i u toj Deklaraciji je navedeno kako će se građani pozvati na izjašnjavanje putem referenduma. Žao nam je što referendum nije bio 11. siječnja jer bi sigurna bila veća izlaznost zbog drugog kruga predsjedničkih izbora”, rekao je pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić koji je odbacio i sve prozivke oporbe oko eventualne (ne)zakonitosti referenduma.


Naime, prema tumačenju Ministarstva uprave, jedinice lokalne samouprave ne mogu biti nadležne za energetiku, a s obzirom na to da je ovaj referendum u nadležnosti Grada Ploča, odnosno njegovu organizaciju izglasalo je tamošnje Gradsko vijeće, oporba drži kako je zbog toga protivan zakonu.

Sjednicu su 22. prosinca napustili vijećnici SDP-a, vijećnik Pločanske stranka i nezavisna Ana Musa. Na vlasti u Pločama je koalicija HDZ-HSS-HSLS.

”Ovo nije samo stvar energetike, već je i stvar prostornog planiranja, kao i naravno skrbi o zdravlju ljudi, a uostalom smatramo da je sasvim normalno da se za jedan ovako veliki projekt mora pitati lokalno stanovništvo. Smatram kako nam Ministarstvo uprave neće praviti nikakve probleme”, kazao je Vejić te dodao kako je on osobno protiv izgradnje TE Ploče.

Vejić je istaknuo kako će biti 15-ak mjesta na kojima će se građani moći izraziti svoju volju te da će referendum gradsku upravu koštati oko 50 tisuća kuna.

”Vjerujem da će stanovnici Ploča biti protiv TE Ploče i time potvrditi Deklaraciju Gradskog vijeća. Nažalost, u Hrvatskoj se neke stvari mogu mijenjati samo pod pritiskom javnosti”, zaključio je Vejić.

Na referendum Pločane poziva i tamošnja nezavisna vijećnica Ana Musa, ujedno i predsjednica udruge “Lijepa naša” koja okuplja nekoliko građanskih inicijativa koje se bore protiv TE Ploče. Musa ističe kako je ona prva digla glas protiv takve termoelektrane, ali referendum drži nepotrebnim.

”Građani su vijećnike delegirali da budu njihov glas i nema potrebe za referendumom. Gradsko vijeće je reklo da je protiv”, ističe Musa te dodaje kako je riječ o privatnom projektu ”nepoznatih investitora”.

”Ovdje je stvar privatnog interesa, ne javnog. Obećavalo se 700 radnih mjesta ako se izgradi TE Ploče, a sada je ta brojka na 150 radnih mjesta”, kaže Musa koja dodaje da će na dan referenduma organizirati promatrače kako ne bi bilo nikakvih malverzacija.

”Mi smatramo da je referendum nepotreban, ali kad je već raspisan, pozivam sve koji mogu da izađu 25. siječnja i glasuju protiv TE Ploče”, zaključila je Musa

Inače, protiv TE Ploče izjasnila se na jednoj od skupština i Županija dubrovačko-neretvanska, a protiv tog projekta na dva prosvjeda izašlo je više tisuća ljudi. Planirani referendum nije obvezujući, ali se protivnici projekta nadaju kako će, ako izađe dovoljno ljudi, poslati snažnu poruku hrvatskoj Vladi.

Tekst: HINA via www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni