Politika i gospodarstvo

‘Već godinama ministricu Vučković upozoravam na kriminal u Opuzenu, ali reakcije nema’

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Već niz godina upozoravam aktualnu ministricu poljoprivrede Mariju Vučković na kriminal koji se događa s državnim poljoprivrednim zemljištem u gradu Opuzenu, ali ona se na sva moja upozorenja oglušila i po tom pitanju nije napravila ništa”, otkrio je za Nacional nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Opuzena Jure Stanić.

On je ujedno Nacionalu ustupio i opsežnu dokumentaciju među kojom i zapisnike sa sastanka s Marijom Vučković iz razdoblja dok je ona bila državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede u vremenu ministra Tomislava Tolušića. Stanić kaže da mu je Marija Vučković na sastanku održanom početkom 2017. godine obećala pomoć te da će istražiti njegove navode o koruptivnim radnjama u Opuzenu, ali da se ništa od toga nije dogodilo. Stanić zato sumnja da aktualna ministrica, čiji su bliski suradnici i prijatelji umiješani u aferu s Josipom Rimac, svojim postupcima štiti gradonačelnika Opuzena Ivu Mihaljevića za kojeg tvrdi da je najodgovorniji za malverzacije s državnim zemljištem te ga optužuje da je zbog tih malverzacija oštetio državni i proračun Opuzena za nekoliko desetaka milijuna kuna.

Ako se optužbe Jure Stanića pokažu točnima i ako Marija Vučković doista nije poduzela odgovarajuće mjere kako bi istražila navodne kriminalne radnje u dolini Neretve, to ponovno otvara pitanje njene kompetencije za obavljanje ministarske dužnosti nakon što se otkrilo da su njene bliske suradnice Anita Validžić i Ružica Njavro, navodno bez njenog znanja, s Josipom Rimac sudjelovale u velikoj aferi Vjetroelektrane. Zbog te afere Josipa Rimac je osumnjičena za niz kaznenih djela koja uključuju trgovanje utjecajem, primanje mita i poticanje na zlouporabe. Jure Stanić je za Nacional izjavio da bi ministrica morala biti upoznata sa svim detaljima oko malverzacija poljoprivrednim zemljištem u Opuzenu jer dolazi iz tog kraja te je prije odlaska u Zagreb, u Ministarstvo regionalnog razvoja, bila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije te je bila upućena u način sklapanja ugovora o privremenom zakupu državnog zemljišta u dolini rijeke Neretve, pa i u samom Opuzenu:


“Dana 4. siječnja 2017. godine bio sam na dogovorenom sastanku s državnom tajnicom, a današnjom ministricom, koja je po nalogu Tomislava Tolušića, a na našu inicijativu, mog kolegu i mene primila i saslušala, a kad je čula argumentirane optužbe, čini mi se da je odustala od zaštite dobara jer je očito da zaštita vlasništva RH kod nas nije praksa. Bio sam i u Upravi za poljoprivredno zemljište gdje su i oni odigrali svoj show uvjeravajući me da haluciniram. Nebrojeno puta sam pozivao ministre na sastanak ili tražio prijem, ali bez uspjeha. Pet puta sam tražio prijem kod premijera, ali iz Ureda za građane vjerojatno ne shvaćaju težinu problema te su mi na moj telefonski poziv rekli da premijer ne prima pojedince.”

Po tvrdnjama gradskog vijećnika iz Opuzena, u središtu problema su ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta u okolici Opuzena. Po podacima Ministarstva poljoprivrede, prema važećem Programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na području grada Opuzena, koji je donio Grad Opuzen, na području grada evidentirano je 851,47 ha državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega je 646,59 ha pod privremenim korištenjem odnosno sklopljeni su ugovori o privremenom korištenju koji istječu tijekom 2022., odnosno 2023. godine. Jure Stanić tvrdi da se još od 2006. ta zemlja daje u zakup namještenim natječajima na kojima se protežiraju ljudi iz okruženja HDZ-ova gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića. Oni, kako tvrdi Stanić, trguju tim zemljištem, na njemu sade poljoprivredne kulture koje nisu propisane u ugovorima o zakupu zemljišta i time istom zemljištu dižu vrijednost:

“Nema tog lokalnog HDZ-ovca koji nije involviran u te kriminalne radnje kad je u pitanju nezakonito raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Prema mom mišljenju, veliku potporu gradonačelnik Mihaljević ima u Branku Bačiću, županu Nikoli Dobroslaviću i konačno u novoj ministrici Vučković. Svi relevantni subjekti znaju da se prodaje korištenje nezakonito sklopljenih ugovora za državno poljoprivredno zemljište, sklopljenih na 10 godina, po cijeni za oranicu 10, a za nezakonito sađene nasade 20 tisuća eura za hektar. Nezakonito sađene nasade je čak i Agencija za plaćanje u poljoprivredi financirala, a predvodnik nezakonite sadnje bio je gradonačelnik koji je sam sebi dodijelio dva hektara državnog zemljišta.”

Jure Stanić kaže da je gradonačelnika Opuzena zbog toga prijavio i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer se gradonačelnička funkcija tretira kao državni dužnosnik, a ta kategorija ne može imati državnu imovinu u zakupu. Nakon što je Povjerenstvo prvo tražilo dopunu prijave i novu dokumentaciju, Stanićeva prijava protiv Ive Mihaljevića u konačnici je odbijena, a Jure Stanić navodi da je zbog nečinjenja državnih institucija počinjena i znatna materijalna šteta:

“Ovakvim postupcima s državnim zemljištima još od 1998. godine do danas nije naplaćeno oko šest milijuna kuna zakupnine, a u tom razdoblju nije ni sređena baza podataka za raspolaganje zemljištem. Prema informacijama kojima raspolažem, u ovoj raboti oko nezakonite kupovine i nezakonitih korištenja ugovora na crno se okrenulo više od 20 milijuna kuna, a za podzakup oko 7,5 milijuna kuna. Redovito sam informirao nadležne institucije koje redom skidaju odgovornost sa sebe i upućuju me jedne na druge. Tragedija je i u tome što kod javnih bilježnika postoje ugovori, kod policije priznanja, a i u Poreznoj upravi oporučno ostavljeni ugovori trećim osobama. O takvim radnjama, s kojima su upoznate sve nadležne službe, a inkriminirana dokumentacija može se vrlo jednostavno dobiti, ne poduzima se ništa, i to vrlo vjerojatno zbog osobne koristi svih umiješanih.”

Po podacima koje je Ministarstvo poljoprivrede dostavilo Nacionalu, navodi se da su sredstva ostvarena od zakupa i privremenog korištenja prihod državnog proračuna u iznosu 25 %, proračuna jedinice područne (regionalne samouprave) u iznosu 10 % i proračuna jedinice lokalne samouprave odnosno Grada Zagreba u iznosu 65 %. Jedinična zakupnina za zakup (kn/ha) zemljišta u Opuzenu za oranice, vrtove, voćnjake, vinograde i maslinike iznosi 890,00 kn, za pašnjake 396,00 kn, za trstike, močvare i neplodno zemljište iznosi 275,00 kn, dok za livade nije utvrđena. U procesu izdavanja ugovora o privremenom korištenju Grad Opuzen je za svakog korisnika morao dostaviti potvrdu o plaćenim svim obvezama po osnovi zakupnine. Također, prikupljanje zakupnine je u nadležnosti Grada Opuzena. Iz Ministarstva poljoprivrede ujedno su i potvrdili da im se Jure Stanić obratio s pritužbom vezanom uz poljoprivredna zemljišta:

“Gospodin Stanić je nebrojeno puta tijekom nekoliko proteklih godina tvrdio da postoje određene nepravilnosti pri dodjeli zakupa po natječaju za zakup koji je 2006. godine proveo Grad Opuzen. Pri tome je tvrdio da su određeni zakupnici prodali pravo korištenja ugovora o zakupu. Prilikom iznošenja svojih tvrdnji dostavio je primjerke ugovora o prodaji, no iz sadržaja tih ugovora nije se dalo zaključiti odnose li se ili ne na zakupljeno zemljište u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da su ugovori o zakupu sklopljeni 2006. te istekli 2016. godine.”

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da su se u više navrata očitovali povodom podnesaka i navoda Jure Stanića o korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države bez pravnog osnova, kao i o neplaćanju naknade za korištenje zemljišta, bez osnove ili po osnovi ugovora o zakupu. Iz Ministarstva tvrde da su obavijestili institucije nadležne za eventualno daljnje postupanje te potvrđuju da je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na tu temu s Jurom Stanićem, koji “kontinuirano tijekom godina po tom pitanju i osobno intenzivno kontaktira tada nenadležnu državnu tajnicu za pitanje zemljišta, a sada ministricu Mariju Vučković” te dodaju:

“U Ministarstvu poljoprivrede zaprimljen je Program raspolaganja Grada Opuzena koji je Gradsko vijeće Grada Opuzena donijelo na 10. sjednici održanoj 7. lipnja 2018. godine. Zaprimljen je i prigovor gospodina Jure Stanića na predmetni Program u kojem je, između ostaloga, navedeno da za predmetni Program nije pribavljena potrebna dokumentacija sukladno Pravilniku o dokumentaciji potrebnoj za donošenje Programa raspolaganja (NN 27/18) na koji se Ministarstvo očitovalo dopisom od 25. 9. 2018. godine. U postupku izdavanja suglasnosti na predmetni Program Ministarstvo je, između ostaloga, utvrdilo da isti ne sadrži potpunu dokumentaciju sukladno Pravilniku o dokumentaciji potrebnoj za donošenje Programa raspolaganja (Narodne novine 27/18) te je Grad Opuzen sukladno traženju Ministarstva poljoprivrede dostavio 26. 7. 2019. dopunu dokumentacije Programa te je, nakon što je utvrđeno da je isti donesen sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Pravilniku, Ministarstvo dalo suglasnost na predmetni Program 31. srpnja 2019.”

Također, iz Ministarstva poljoprivrede napominju i da je Jure Stanić 12. siječnja 2018. godine sklopio Ugovor o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, na temelju mirnog posjeda od 2012. godine za površinu od 2,003 ha u k.o. Komin. U posjed zemljišta ušao je samoinicijativno tj. bez ugovora. Budući da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu iz 2013. omogućio sklapanje ugovora o privremenom korištenju s posjednicima zemljišta koji nemaju ugovor za korištenje zemljišta, tako je i s Jurom Stanićem sklopljen takav ugovor. Pritom su posjednici za korištenje zemljišta platili naknadu u visini dvostruke početne zakupnine iz Pravilnika o početnoj zakupnini poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za zakup. Naknada je naplaćena unatrag za cijelo razdoblje korištenja, a za korisnike koji su u posjedu duljem od pet godina, naknada je naplaćena za razdoblje od pet godina, sa zakonskom zateznom kamatom.

Iz Ministarstva poljoprivrede također su i potvrdili da je aktualna ministrica Marija Vučković, još kao državna tajnica održala sastanak s Jurom Stanićem. Oni tvrde da je sastanak održan na njegovu inicijativu te da je tadašnja državna tajnica pristala na taj sastanak iako nije bila nadležna za pitanja vezana uz državna zemljišta:

“Točno je da je tada državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, nenadležna za pitanje zemljišta, na njegovo inzistiranje održala sastanak s gospodinom Jurom Stanićem u cilju pomoći i utvrđivanja svih okolnosti spomenutog slučaja, o čemu postoji zapisnik. Gospodin Stanić je tom prilikom tvrdio da postoje problemi u raspolaganju i korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta za razdoblje ranijih godina (2006.) te je pozvan dostaviti dokaze o svojim tvrdnjama da zakupnici državnog poljoprivrednog zemljišta postupaju suprotno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Gospodin Stanić je dostavio nekoliko ugovora o prodaji, no isti se nisu mogli dovesti u vezu s ugovorima o zakupu tj. da su zakupnici suprotno ugovorima ustupili zakup trećim osobama. Također je dostavio popise većeg broja čestica i imena većeg broja osoba za koje je tvrdio da koriste zemljište bez ugovora, da ne plaćaju zakupninu i sl.”

Iz Ministarstva tvrde da u pojedinačnim slučajevima na koje je ukazivao Jure Stanić i za koje je dostavio određenu dokumentaciju, nisu bile utvrđene nepravilnosti te je o tome on detaljno obaviješten, a za ostale slučajeve za koje iz dokumentacije i dostupnih evidencija nije bilo moguće utvrditi tko i po kojoj osnovi koristi zemljište, zatražen je inspekcijski nadzor te je proveden inspekcijski nadzor poljoprivrednih inspektora, a nalazi su dostavljeni nadležnom državnom odvjetništvu kao i Gradu Opuzenu, u čijoj je nadležnosti pokretanje postupaka sukladno provedenom inspekcijskom nadzoru. Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da je kompletan inspekcijski nadzor zatražila državna tajnica Marija Vučković, koja je nadležna za zemljište postala u svibnju 2019. godine odlukom ministra Tomislava Tolušića.

Jure Stanić, pak, kaže da je provođenje inspekcijskog nadzora tek djelomično provedeno, a da su zapisnici inspekcije vjerojatno falsificirani te dodaje:

“Na takva upozorenja nitko ne obraća pažnju niti je bilo koga briga, a informacije o mom radu i moja upozorenja temeljena na zakonu, dijelu građana koji participiraju u tim nezakonitostima ne svojom krivnjom, plasiraju se kao nešto što je usmjereno protiv njih i njihove egzistencije, jer im ja želim uzeti zemlju koju oni obrađuju. Zna se tko takve nebuloze može prihvatiti i tko od toga ima osobnu korist. Rezultat takvog ponašanja me natjerao da se kandidiram te ulazim u Gradsko vijeće Opuzena 2013. godine, a četiri godine kasnije postižem i bolji rezultat te nas dvojica ulazimo s Nezavisne liste Jure Stanić u Vijeće. Uz to sam 11. lipnja 2018. godine podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih u Gradu Opuzenu, ali službenog odgovora do danas nemam. Potom sam 12. ožujka 2019. podnio i kaznenu prijavu protiv odgovornih u Županijskom državnom odvjetništvu Dubrovnik i Općinskom državnom odvjetništvu Metković. U nekoliko navrata sam tražio i očitovanje DORH-a, ali odgovora nema.”

Nacional.hr