Politika i gospodarstvo

UZOG: U pločanski natječaj stavili ste opuzenske parcele koje su već u zakupu

Udruga za zaštitu obiteljskoga gospodarstva na državnom zemljištu iz Opuzena podnijela je tužbu Upravnom sudu u Splitu protiv Agencije za poljoprivredno zemljište radi poništenje javnog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za Grad Ploče. Uz tužbu UZOG još predlaže donošenje privremene mjere obustave raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području grada Ploča.

Kako je navedeno u obrazloženju zahtjeva, Agencija je 28. listopada 2014. raspisala javni natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za područje grada Ploča u kojemu je obuhvatila i katastarske čestice za koje je 2006. godine Grad Opuzen sklopio ugovore o zakupu na rok od deset godina, koji istječe 2016. godine. Udruga UZOG je dopisom od 12. studenog 2014. godine poslala zahtjev za poništenjem javnog natječaja na koji do danas nije dobila odgovor, ističe predsjednik UZOG-a Jure Stanić.

Riječ je o 43 katastarske čestice ukupne površine 42,2466 hektara za koje je zakup proveo Grad Opuzen. Na taj način, UZOG smatra da je Agencija za poljoprivredno zemljište, osim što je prekršila zakon navodeći katastarske čestice koje su u zakupu, dovela u zabludu natjecatelje koji će, ako se jave na bilo koju od ovih katastarskih čestica, izgubiti svoje ustavno i zakonsko pravo ”ravnopravnog natjecatelja”, jer im se uskratila mogućnost ponovnog javljanja i izbora.


– Upozorili smo predstavnicu Agencije i tražili da se sa stanjem iz natječaja upoznaju građani ili da se natječaj obustavi. Kako do toga nije došlo, Udruga UZOG zahtijeva poništenje raspisanog natječaja te predlaže novo raspisivanje, uz izostavljanje spomenutih čestica – stoji u tužbi podnesenoj Upravnom sudu.

STANISLAV SOLDO
slobodnadalmacija.hr