Politika i gospodarstvo

Uzbuna zbog planova gradnje termoelektrane na ugljen: Ploče neće biti Plomin

„Socijalna situacija i jaki interesni lobiji učinili su nikad ozbiljnijom i opasnijom suludu ideju izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama, iako su građani davno rekli svoj stav o tome”, rekao je županijski vijećnik SDP-a Ivo Karamatić na konferenciji za novinare koju je sazvao s Anom Musom, županijskom vijećnicom MOST-a.

Direktori u Zagrebu

Povod konferencije bio je poziv gradskih vlasti, upućen na brojne adrese, na organizirani posjet TE Plomin, gdje će stručnjaci prezentirati koncept rada i aspekte zaštite okoliša, s posebnim osvrtom na manipulaciju opasnim tvarima, kako bi javnost bila informirana o energetskom stanju države i posljedicama pojedine tehnologije na okoliš. Karamatić je istaknuo kako bi utjecaj TE na ugljen snage 2×800 MW, po snazi nekoliko puta veće od one u Plominu, imao katastrofalne posljedice na dolinu Neretve, makarsko i stonsko primorje.


„Žalosti me da gradonačelnik i predsjednik Gradskoga vijeća organiziraju ‘edukativnu’ ekskurziju u ime i za račun tvrtke ‘Luka Ploče Energija’, koju je osnovala ‘Luka Ploče’ d.d. Očito je snaga krupnog kapitala prejaka i oni se, uslijed nemoći, pretvaraju u nečije pijune“, rekao je Karamatić.

Kako odlazak u Plomin gradske vlasti organiziraju nakon inicijative ‘LP Energije’, koja se bavi proizvodnjom električne energije, županijski vijećnik SDP-a osvrnuo se i na direktora te tvrtke Josipa Jurčevića. „On je stalno u Zagrebu, a prema informacijama koje kruže gradom, još neki direktori svoje boravište i prebivalište žele preseliti u Zagreb, a nama ostaviti termoelektranu.

Izgleda da je nekima samo bitno osigurati dovoljan lučki promet, koji bi se izgradnjom ponajveće TE u jugoistočnoj Europi povećao za 4-5 milijuna tona godišnje, te povećati vrijednost lučkih dionica na burzi, u interesu onih koji mešetare tim dionicama“, rekao je Karamatić, istaknuvši kako se on zalaže za plin umjesto ugljena i da je Ministarstvo gospodarstva izmjenama u planiranju energetskih objekata u Pločama uvrstilo izgradnju kombinirane TE.

Planirane lokacije

Kako je jedna od planiranih lokacija za izgradnju TE lučko područje, Karamatić je podsjetio da je Upravno vijeće Lučke uprave Ploče protiv te ideje. Naglasivši kako će se usprotiviti pokušajima da kapital bude važniji od ljudi, Ana Musa je najavila ponovno aktiviranje građanske inicijative “Pravo na zdrav život” i potpisivanje peticije o raspisivanju referenduma o ovome pitanju kako bi se spriječilo da „pojedinci odlučuju o našoj sudbini.

Pozivajući se na podatke europskog udruženja “Liječnici za društvenu odgovornost”, Musa je pobrojala sve štetne posljedice od opasnih tvari koje u atmosferu ispuštaju „nevidljivi ubojice“, a istaknula je i podatke europske organizacije HEAL, u čijem izvješću stoji da su posljedice rada termoelektrana na ugljen diljem EU-a dosegle više od 18.200 preranih smrti, 8500 novih slučajeva kroničnog bronhitisa i preko četiri milijuna izgubljenih radnih dana na godinu.

ANTE ŠUNJIĆ

slobodnadalmacija.hr