Politika i gospodarstvo

Ustavni sud odlučio: Zaraženima se ne smije uskratiti biračko pravo

“NE SMIJE se uskratiti biračko pravo oboljelima od Covida19”, stoji u današnjoj odluci Ustavnog suda. Ocjenu ustavnosti odluka vezanih za parlamentarne izbore koji se imaju održati 5. srpnja zatražio je SDP-ovac Peđa Grbin, a nakon što je Državno izborno povjerenstvo zabranilo glasanje svima zaraženima koronavirusom, ali i onima koji pokazuju bilo koji simptom covida-19.

“Predmetna odredba UZUS-a daje ovlasti Ustavnom sudu, kada to od njega, između ostalih, zatraže kandidati na izborima, na poduzimanje radni koje će spriječiti neustavna i nezakonita postupanja prilikom provođenja izbora”, stoji u Grbinovom zahtjevu. Naime, odluka da se pojedinim ljudima zabrani glasanje naišla je na osudu u javnosti. Valja naglasiti da je Državno izborno povjerenstvo promijenilo svoju raniju uputu vezanu za glasanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom.

Izbacili su preporuke biračima da ne dolaze na biračko mjesto ako imaju temperaturu te respiratorne i druge simptome karakteristične za koronavirus, a koja je izazvala reakcije nekih ustavnopravnih stručnjaka koji su upozorili na to da prema Ustavu svatko ima pravo birati i biti biran. No DIP nije promijenio svoje ključno pravilo, koje je bez dvojbe protuustavno, a riječ je o zabrani glasanja zaraženima koronavirusom i onima za koje se sumnja da su zaraženi.


“Ustavni sud uputio je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih koronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora”, rekao je prije dva dana predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Iako je bilo najavljeno kako će se o ovom očitovati prije izbora, Ustavni sud ipak je donio odluku dva dana prije izbora.