Politika i gospodarstvo

Urušila se „điga“ u luci Ploče

urušena điga u luci ploče by ante šunjić / dubrovacki.hr

Prošli tjedan u luci Ploče došlo je urušavanja zaštitne građevine, tzv. „đige“, koja se, u dužini od oko 1 200 metara, proteže između kontejnerskoga terminala i budućega terminala za rasute terete. Investitor građevine je Lučka uprava Ploče. Netom što su završeni radovi na izgradnji „đige“, krajem siječnja 2015. godine, došlo je do njenog urušavanja u dužini od preko 150 metara.

Razlozi urušavanja mogu biti višestruki, no struka se slaže da to ne bi smjelo biti orkansko jugo koje je puhalo prije desetak dana, jer su takvi uvjeti svakako trebali biti predviđeni kod izrade projekta. Jedan od mogućih uzroka koji se spominje, jeste eventualno izvođenje radova suprotno projektnom rješenju. U svakom slučaju, ovakve situacije ne događaju se često u praksi, te je potrebno što prije utvrditi razloge urušavanja i predložiti rješenje za sanaciju, kako se ne bi urušio i preostali dio građevine.

Inače radovi na izgradnji „đige“ ugovoreni su u travnju 2014. godine na iznos od 7,6 milijuna kuna s rokom završetka od sedam mjeseci, a izvodi ih opuzenski Neretvanski sliv. Ostaje za vidjeti tko će biti odgovoran za nastalu štetu i kada će se i na koji način radovi na ovoj građevini u luci Ploče uspješno privesti kraju.


Tekst i foto: Ante Šunjić
www.dubrovacki.hr