Politika i gospodarstvo

Upravo su predstavljene nove e-propusnice. Evo što se sve mijenja

Ministar uprave Ivan Malenica na konferenciji za novinare u Vladi predstavio je uslugu e-Propusnica.

Cilj te usluge je omogućit jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave. Omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije. Projekt je nastao u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

“Građanima su se do sada izdavale fizičke propusnice. Od danas će se moći zatražiti  Ministarstvo uprave iniciralo je razvoj digitalne propusnice. Treba naglasiti da se ne radi o nikakvoj aplikaciji, nego o usluzi nastaloj u u sklopu Centra dijeljenih usluga. Sustav je namijenjen pravnim osobama, liječnicima i ovlaštenim osobama u stožerima civilne zaštite. Cilj sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime se smanjuje mogućnost zlouporabe”, kazao je Malenica.


PROPUSNICE NA MOBITELU ILI ISPRINTANE

U sustav e-propusnica se prijavljuje preko sustava e-Građani. Izdaju ih poslodavci za svoje zaposlenike, liječnici za svoje pacijente, te nadležni stožeri civilne zaštite građanima. Sve podatke o osobama na koje se propusnice odnose morat će upisivati u aplikaciju, pa će tim podacima raspolagati državna tijela. Propusnice će u roku od najviše sat vremena biti dostupne za kontrolu službama na terenu, kazao je ministar.

“Izdane propusnice će se dostavljati elektronskim putem, ali može se i isprintati. Propusnice se mogu koristiti i na mobitelima”, kazao je Malenica. “Propusnice će sadržavati QR kod, koji će policajci na terenu moći očitati s mobitela. Novinarima je ministar obećao da će više detalja o sustavu biti objavljeno na prezentacijama. “Sustav će biti pokrenut danas. Mislim da će to biti nakon presice Nacionalnog stožera civilne zaštite”, kazao je Malenica.

Ministar je dodao kako se detalji na propusnicama mogu mijenjati sukladno novim potrebama.

“Ova usluga se temelji na odluci stožera. Kako Stožer bude mijenjao svoje odluke, odnosno donosio nove, tako ćemo mi prilagođavati ovu uslugu”, kazao je ministar.

Sustav neće omogućiti izdavanje propusnica za osobe koje pod mjerama samoizolacije, istaknuo je ministar. Malenica je zaključio presicu napomenom kako se nada da će do ponedjeljka sve propusnice biti zamijenjene novim formatom.

Telegram.hr