Politika

Za uništenih 400 mandarina država daje svega 4000 kuna! Neki su ubrali čak deset puta manje, ali kako će preživjeti idućih pet godina?

Vijest da u dolinu Neretve dolazi 11 milijuna kuna iz državnog proračuna za ublažavanje šteta od mraza munjevitom brzinom proširila se među ovdašnjim poljoprivrednicima.

Iako zvuči impozantno da je grad Opuzen dobio sedam milijuna kuna, općina Slivno dva milijuna, grad Ploče 600 tisuća kuna, ti iznosi nisu ni približno dovoljni da se ublaže štete voćarima kojima je plantaže agruma uništila polarna zima prije točno godinu dana.

Tada su ukupne štete procijenjene na oko 130 milijuna kuna, pa je tako ova Vladina financijska injekcija samo kap u moru. Ipak, i toliko malo novca će dobro doći ovdašnjim poljoprivrednicima jer mu se nisu nadali.


Prema utvrđenim kriterijima novac će dobiti oštećeni poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu od 50 do 100 posto na poljoprivrednim kulturama, primjerice ako su im se nasadi potpuno osušili ili su pretrpjeli takva oštećenja da na njima dugo neće biti plodova. Minimalan iznos koji će jedan poljoprivrednik dobiti je tisuću kuna, a maksimalan 350 tisuća, ovisno koliko su imali štete.

Zapravo, radi se o iznosu od pet posto od procijenjene štete. Zanimljivo je da je iznose odštete sastavila Agencija za plaćanje u poljoprivredu na temelju procjene na terenu, dok su gradovi i općine samo servis za transfer novca do poljoprivrednika.

Međutim, nema govora o velikim novcima koji će se sliti u džepove neretvanskih poljoprivrednika. Matematika je jasna, onome tko je prijavio 100 tisuća kuna štete na nasadima mandarina, pripada 5400 kuna. Otprilike toliko će dobiti većina poljoprivrednika jer je to nekakav prosječan iznos koji će se isplatiti za ublažavanje štete od leda na jednom hektaru mandarina.

Neslužbeno doznajemo da je maksimalan iznos koji će pojedinac dobiti u dolini Neretve dvadesetak tisuća kuna. Dakle, šteta je puno veća, i od ledenog vala Neretvani će se još dugo godina oporavljati.

– Sve to dobro zvuči, ali mi oštećeni poljoprivrednici dobit ćemo samo mrvice – komentirao je jedan poljoprivrednik, kojemu je potpuno stradalo 400 stabala mandarina. On će za to dobiti nešto više od četiri tisuće kuna odštete.

– Što ću s tim novcem? Doslovno ništa – pita se naš sugovornik.

– Mogu kupiti gnojivo i zaštitna sredstva za nastaviti proizvoditi na dijelu plantaže koju nije led uništio.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE NA PORATLU SD – LINK

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni