Politika

Umjesto vlakova od Metkovića do Ploča putnike voze autobusi

Umjesto vlakovima HŽ infrastruktura, kako je to nedavno i najavio resorni ministar Sinša Hajdaš Dončić, prevoziti će putnike od Metkovića do Ploča i obrnuto autobusima. Tako piše u novom voznom redu koji vrijedi od 24. travnja do 13. prosinca 2014 godine uz napomenu da autobus ne vozi nedjeljom i blagdanima. Tako su prestali prometovati i lokalni vlakovi, a još u prosincu je ukinuta linija Ploče- Metković, pa sada međunarodni vlakovi putuju samo od Zagreba do Čapljine.

Nakon što je ukinuo lokalne linije s ciljem racionalizacije poslovanja u Hrvatskim željeznicama, resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić naglasio je da gradovi i općine, ako smatraju da pojedine linije nastave prometovati, oni bi ih trebali i sufinancirati. Zanimljivo je istaknuti da resorno ministarstvo prometa namjerava ulagati u modernizaciju željezničke infrastrukture na ovoj dionici uz obrazloženje da je za prugu potrebna modernizacija radi prijevoza tereta.
Modernizacija 30 milijuna kn

Posljednjih desetak godina u modernizaciju pruge Metković-Ploče te samoga kolodvora u Metkoviću utrošeno je više od trideset milijuna kuna. Rekonstruiran je most i zamijenjeni su željeznički pragovi na dionici u “Lukama” između Krvavca i Komina, rekonstruiran je i peron u Pločama, sanirani tuneli u Kominu, Rogotinu i Čeveljuši, a ugrađen je i optički kabel te nova rasvjeta na kolodvorima i stajalištima.


Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić ističe da je bilo nekoliko sastanaka s predstavnicima Ministarstva prometa, ali ništa nije dogovoreno. Grad Ploče ne bježi od obveze sufinanciranja te linije, ali nikada nismo dobili od Ministarstva konkretan prijedlog o koliko iznosu je riječ, pojasnio je Vejić.

Po njegovu mišljenju u razgovore o liniji Ploče-Metković treba uključiti županiju Dubrovačko-neretvansku i sve neretvanske gradove i općine kako bi se vidjelo što se očekuje od lokalne uprave. Putnički prijevoz nigdje u svijetu nije isplativ, ali to je javni interes i tako se prema njemu treba odnositi, zaključio je Vejić.

I gradonačelnik Metkovića Božo Petrov zatražio je službeni sastanak s Upravom Hrvatskih željeznica kako bi se ponovno razmotrilo problem ukidanja lokalnih vlakova. Petrov drži da isplativost ne može biti jedini kriterij za ukidanje željezničke veze između Metkovića i Ploča.

Tekst: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Ante Šunjić, SD, CROPIX

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni