Politika i gospodarstvo

Umjesto četiri – jedan pročelnik

Gradsko vijeće Ploče donijelo je Odluku o novom ustroju upravnih tijela. U zadnje 4,5 godina postojala su četiri upravna tijela, tri upravna odjela i jedna služba, s isto toliko pročelnika: Služba za proračun i financije, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša, Upravni odjel za društvene djelatnosti i gospodarstvo i Upravni odjel za lokalnu samoupravu. Novom odlukom ukinuta su četiri upravna tijela i osniva se Jedinstveni upravi odjel, što znači da će Grad Ploče imati samo jednoga pročelnika. Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić u roku od 30 dana od dana stupanja Odluke na snagu imenovati će privremenog pročelnika JUO, u roku od 90 dana raspisati će natječaj za pročelnika, a u roku 60 dana od stupanja na snagu Odluke donijeti će Pravilnik o unutarnjem redu.

Pad prihoda uvjetovao promjene
U obrazloženje Odluke stoji da je novi ustroj rezultat pada prihoda jedinice lokalne samouprave u odnosu na razdoblje od prije 4,5 godina, te povećanje rashoda. Pri tome su navedeni manji prihodi od poreza na dohodak apsolutno i relativno (po iznosu i po broju obveznika od čiji prihoda se ostvaruje), smanjeni drugi tekući prihodi, zbog nepostojanja rasta BDP, nedostatka investicijskih aktivnosti i efikasnije naplate državnih prihoda u odnosu na prihode općina i gradova, te povećani rashodi od materijalnih troškova i zakonskih obveza financiranja (električna energija za javnu rasvjetu, milijunske obveze za protupožarnu zaštitu, zaštitu i spašavanje, civilnu zaštitu, zbrinjavanje otpada, sanaciju deponija i sl.). Sve ovo, tvrde u gradskim službama, traži nužno smanjenje izdataka koji se mogu smanjiti, pa je omogućena ušteda u razlici plaće tri najviše rangirana službenika do iznosa plaće drugog radno mjesta, koja je bitno niža. Nužno je, također, poštovati zakonsku odredbu o 20 posto iznosa tekućih prihoda proračuna u odnosu na iznose za plaće.

Odluka rezultirala obračunom vladajućih i oporbe
Oporbeni vijećnici glasovali su protiv ove odluke iz nekoliko razloga. Toni Zmijarević (SDP) izrazio je sumnju u uštede koje će se ostvariti, posebice ako bude novih zapošljavanja, te je izrazio nadu da se neće kršiti zakon kao kada su bili v.d. pročelnici 3,5 godina, umjesto zakonskih šest mjeseci. Kritizirao je vladajuće da govore o uštedama, nakon što su gradonačelniku i njegovim zamjenicima povećane plaće. Njegov stranački kolega Ante Ćopo, koji se prije 4,5 godine protivio ukidanju JOU, optužio je pločansku vlast da je tadašnjega pročelnika JUO Juljana Dropulića smijenila iz političkih razloga, te je prozvao sindikalnoga povjerenika za usmene dogovore s gradonačelnikom oko donošenja Odluke. „Nedostaju mi financijski pokazatelji, koliko to sada košta, a koliko će koštati? Hoće li biti posljedica i tužbi, jer su sadašnji pročelnici nedavno imenovani?“, pitao je Ćopo. Odgovorio mu je Goran Radonić, pročelnik za lokalnu samoupravu. „Postupak je proveden sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalno (područnoj) samoupravi, a Odluku ne treba dostavljati sindikatu. Čudni su kriteriji pojedinih SDP-ovih vijećnika, članova Poglavarstva 2002. godine, kada je, nakon dolaska SDP-a na vlast, tadašnji pročelnik završio u hodniku, bez ureda i rješenja o drugom radnom mjestu. Četiri godine kasnije, Nedjeljka Popovića, bez visoke stručne spreme, protuzakonito su imenovali pročelnikom. Koja je poruka mladima, završavajte fakultete, a partija će postavljati ljude s neodgovarajućom stručnom spremom?“ Kritičarima Odluke poručio je da pročelnici nemaju ugovor o radu, te da, po njemu,nema osnove za tužbe.


Neki rade, a neki ne rade
Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić izjavio je kako bivši pročelnik Dropulić nije otišao iz politički razloga. „Razgovarali smo i bilo mu je ponuđeno mjesto pročelnika. Odlučio je okušati se u odvjetničkim vodama, jer je to bila njegova ambicija. Rastali smo se u korektnim odnosima. Osim toga, niti jedan direktor trgovačkog društva niti ravnatelj nije smijenjen, iako aktualna vlast radi drugačije. Kad su im istekli mandati, neki su ostali, a neki su promijenjeni, pri čemu politika nije bila kriterij. Javnu nabavu i danas vodi SDP-ovac Goran Ižotić i nemam nikakvih problema s tim“, rekao je Vejić i najavio mogućnost rezanja plaća ako to bude potrebno. Predsjednik Gradskog vijeća Davor Mihaljević nije zadovoljan angažmanom dijela gradskih službenika. „Nekim ljudima je bitno samo doći na posao, misle da su dolaskom na posao zaslužili plaću. Pojedini papiri u gradskim službama putuju danima. Kolektivni ugovor, koji je potpisala SDP-ova vlast, predviđa deset posto stimulacije za vjernost Gradu! Građani nam opravdano zamjeraju neučinkovitost dijela gradskih službi i te stvari će se morati promijeniti“, rekao je Mihaljević.

Ante Šunjić
dubrovacki.hr