Politika

Ugljen iz luke neće zaprašivati Pločane

luka ploče by ploce.com.hr

Na terminalu za sipke terete, koji se trenutačno dovršava u sklopu projekta integracije trgovine i transporta (ITT) na području pločanske luke dugoročno će se riješiti pitanje ugljene prašine. Budući da je Lučka uprava Ploče nositelj kapitalnih ulaganja u spomenutom projektu, vrijednom oko milijardu kuna, primjenjivat će se i najviši ekološki standardi sukladno smjernicama Svjetske banke koja je najveći financijer ITT-a.

Naime, novi terminal gradi se na nasutom terenu uz obalu kanala Vlaška, najudaljenijem od naseljenog područja, što gotovo u potpunosti eliminira mogući utjecaj prašenja na stanovnike Ploča pri nepovoljnim vjetrovima. Trenutačno se prekrcaj sipkih tereta obavlja uz dokove udaljene oko samo 450 metara zračne linije od prvih zgrada i kuća, dok će novi terminal biti čak 1700 metara od grada, a imat će i znatno veći prekrcajni kapacitet.

Ekološke standarde koji se danas primjenjuju u najsuvremenijim i najvećim svjetskim lukama uvjetovat će i poboljšanje prekrcajne tehnologije za koju je, po principu javno-privatnog partnerstva, zadužen koncesionar, tvrtka “Luka Ploče”.


Na budućem terminalu planirano je postavljanje tračnog prekrcajnog sustava zatvorenog tipa, unutar kojeg će se automatski aktivirati ugrađeni sustav za prskanje kako bi se spriječilo otpuštanje spornih čestica iz tereta, a osigurat će se i prikladnije skladištenje ugljena koji će biti raspoređen na višestruko većim površinama od dosadašnjih.

– Infrastrukturna ulaganja kroz ITT projekt su značajna za konkurentnost najveće dalmatinske luke, nužan za stvaranje poduzetničke klime i privlačenje privatnog kapitala, gdje je učinak već sada vidljiv kroz sve intenzivnije razvojne djelatnosti koncesionara.

U skladu s izraženim rastom i ulaganjima, konačno smo spremni postaviti standard u skladu s najsuvremenijim ekološkim rješenjima – ističe Deša Rathman, ravnateljica Lučke uprave.

U tvrtki “Luka Ploče” tvrde kako u specijaliziranu opremu za novi terminal namijenjen prekrcaju sipkih tereta ulažu oko 30 milijuna eura.

– Time ispunjavamo najviše ekološke standarde u rukovanju i skladištenju rasutih tereta – naglašava Jasminka Vrdoljak, direktorica Sektora za razvoj i investicije u glavnoj lučkoj tvrtki, dok je Renata Mucić, čelnica Operativno- tehničkog sektora, dodaje kako će infrastruktura novog terminala u potpunosti eliminirati sva ograničenja za maksimalnu učinkovitost suvremene polimerske zaštite koju trenutačno koriste.

Oko većine skladišnih prostora budućeg posadit će se visoki zeleni pojas autohtonih biljnih vrsta, čime će se donekle smanjiti širenje čestica na lučkom području.

Terminal za sipke terete zasigurno je najznačajniji podprojekt u sklopu realizacije ITT-a za koji je, samo za izgradnju infrastrukture koja će se dovršiti do kraja ove godine, ugovoren iznos od preko 400 milijuna kuna, dok će koncesionarska tvrtka “Luka Ploče” ugraditi prekrcajnu opremu.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: ploce.com.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni