Politika i gospodarstvo

Učitelji i ravnatelji ne žele zatvaranje škola zbog virusa, a nisu ni za ranije zimske praznike

Nemojte zatvarati škole i nemojte uvoditi ranije zimske praznike. Najbolje da zasad sve ostane kako je i kako je određeno kalendarom za 2020./2021. školsku godinu! To je stav koji još uvijek prevladava i u osnovnim i u srednjim školama, a oko njega složna je većina učitelja i ravnatelja.

Iako korona-epidemija nesmanjenom snagom hara Hrvatskom, a dio roditelja upozorava kako djeca iz škole donose virus u obitelj, u školama takve tvrdnje demantiraju te ističu kako u većini obrazovnih ustanova zapravo nema značajnijeg skoka zaraze. Posljednje strože mjere koje su na snazi od nedjelje nisu dodirnule škole, iako je i iz liječničkih krugova bilo apela da se nastava u obrazovnim ustanovama, barem privremeno, prebaci u cijelosti online. Zadnji podaci od ponedjeljka pokazuju kako je u ovom trenutku na koronu pozitivno tek 0,37 posto učenika i 1,16 posto nastavnika i učitelja.

Podsjetimo također kako škole, ovisno o epidemiološkoj situaciji, nastavu od početka školske godine mogu provoditi prema A modelu (nastava uživo u učionicama), B modelu (mješoviti – dio učenika istog razreda izmjenjuje se na nastavi u školi i kod kuće prema dinamici 3+2/2+3 dana u tjednu ili na tjednoj bazi), C modelu (potpuno na daljinu/online) ili kombinaciji tih modela. Škole, ovisno kako se situacija mijenja, mogu u suradnji s osnivačima i lokalnim stožerom civilne zaštite donijeti odluku koji će model primjenjivati.


– Velika većina nastavnika je zdrava. Zasad ne vidim razloga, a to mišljenje prevladava kod većine kolega, ni za skraćivanjem prvog polugodišta i ranijeg odlaska na zimske praznike – kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Kako ističe, najveći dio dosad pozitivnih učenika iz te škole testiran je ili je ostao u samoizolaciji zbog zaraze koronavirusom nakon što su već testirani i oboljeli njihovi roditelji, a također nitko od tih učenika nije bio asimptomatski, nego su uglavnom razvili simptome poput gubitka osjeta okusa i mirisa.

– Kako idemo prema kraju polugodišta, sve je više testova i provjera znanja, i zato je dobro da su djeca što je više moguće u školi. Ono što smo naučili iz online nastave proljetos jest da su upravo provjere znanja bile upitne pouzdanosti – upozorava ravnateljica Hitrec. Ipak, dodaje, ako bude potrebe da se potpuno prijeđe na online nastavu, škole će biti spremne jer se za to pripremaju od početka školske godine.

– Nama pravi izazovi slijede u siječnju i veljači, što su dosad bila razdoblja kada je najveći dio učenika i nastavnika izostajao zbog sezonske gripe – napominje Hitrec.

– S obzirom na sve što se događa, iznimno sam zadovoljan kako se provodi nastava ne samo u mojoj školi, nego i u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nema razloga za općim prekidanjem nastave. Neka sve ide kao i dosad, od sredine do sredine. Dosad smo odradili gotovo trećinu školske godine, i to bez psihoza i većih poteškoća – ističe Đuro Baloević, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ “Vjekoslav Parać” iz Solina.

Sličnog je stava i Ivan Kovačević, ravnatelj Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita i voditelj županijskog Aktiva ravnatelja srednjih škola.

– Nisam za generalni prelazak na online nastavu. Neka djeca idu u školu dok god se može – ističe ravnatelj Kovačević, čija je škola jedna od rijetkih koja se od početka nove školske godine odlučila za B mješoviti model nastave. Zbog smanjene mogućnosti kontakata, u školi su dosad imali samo dva pozitivna učenika te devetero u samoizolaciji, a škola ukupno broji 750 đaka, prenosi Slobodna Dalmacija.