Politika

Učenici nižih razreda od danas moraju na nastavu

U školama se danas očekuje povratak znatno većeg broja djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nego što je to bilo prije dva tjedna, kada su epidemiološke mjere bile prilično rigorozne, kažu u školama i nadležnim uredima za obrazovanje.

Iako dio roditelja, učitelja te pojedinih javnih dužnosnika i dalje upozorava kako su poruke o obvezi dovođenja djece u škole nejasne i kontradiktorne, resorna ministrica Blaženka Divjak posljednjih je dana više puta ponovila kako svi učenici tog uzrasta od danas trebaju biti u učionicama, inače roditelji moraju opravdati izostanak.

Roditelje je pozvao da se ohrabre i dovedu djecu na nastavu i premijer Andrej Plenković, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u posebnim su savjetima za roditelje naglasili kako su, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, škole sigurne te da je situacija povoljna pa se djeca mogu vratiti u učionice, a najmlađi u vrtiće.


Koliko će taj povratak uistinu biti masovniji u konkretnim brojkama, zasad je teško govoriti jer ovaj put u mnogim školama nije bilo posebnog anketiranja roditelja. Konkretne brojke ili, pak, prognoze nemaju ni u resornome Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO).

– Ovaj put roditelji neće morati potpisivati izjave, a postoji i mogućnost da djecu ne dovedu na nastavu odmah od ponedjeljka, nego i naknadno idućih dana, u već formirane grupe. Moguće je da se netko izjasni kako neće dovesti dijete u školu, a onda se preko vikenda predomisli. Zato nismo tražili podatke unaprijed, o odazivu u škole povratne ćemo informacije tražiti od ponedjeljka – najavljuju iz MZO-a.

Bolest ukućana, nedostatak prijevoza…

Ako dijete od danas ne krene u školu, podsjetimo, roditelji će morati opravdati izostanak. Razlozi izostanka mogu biti objektivni i subjektivni. Djeci će se uvažavati ako su, primjerice, izmještena u druge sredine zbog potresa u Zagrebu, ako su bolesna, ako osnivač ne može odmah osigurati prijevoz, ako postoji lokalno žarište epidemije kao što je to bilo na Braču, a čiji je krizni stožer najavio povratak djece u škole od srijede, 27. svibnja.

Opravdani razlozi izostanka mogu biti i strah roditelja za djecu, suživot u kućanstvu s teško bolesnom osobom i sl. Ponovimo i kako se nastavlja mješoviti model nastave, to jest djeca koja ostaju kod kuće moći će i dalje pratiti nastavu na HRT 3, ali ona se prekida početkom lipnja, odnosno nakon obrade svog novog gradiva.

​Mjeriti temperaturu svaki dan

– Roditelji djetetu mjere temperaturu svaki dan prije dolaska u ustanovu i upisuju u bilježnicu.
– Na ulazu u škole i na više lako dostupnih mjesta u školama moraju biti dostupni dozatori s dezinficijensima za ruke.
– Skupine/razredi s 15 do 20 učenika (dopušteno i više).
– Klupe u učionicama trebaju biti razmaknute tako da je udaljenost između osoba 1,5 metara.
– Ako je broj učenika u razredu znatno veći od 20, moguće ih je podijeliti u dvije skupine; dopušteno je dodatno zapošljavanje učitelja na određeno.
– Smanjiti bliske kontakte djece iz različitih skupina.
– Djeca u škole dolaze samostalno, prijevozom ili u pratnji jedne odrasle osobe.
– Na nastavu mogu dolaziti djeca s teškoćama i ona koja imaju asistente.
– U škole ne dolaze učenici i djelatnici s povišenom temperaturom, kašljem, oboljeli od COVID-19 i osobe u samoizolaciji.

Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni