Politika

U Splitu održana svečanost povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice

Uručenjem promaknuća, odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, u ponedjeljak 27. rujna 2021. godine, svečano je obilježena 30. obljetnica osnutka HRM-a.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Bačić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednici grana i postrojbi Hrvatske vojske, predstavnici braniteljskih udruga te Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Prisjetivši se hrvatskih mornara koji su dali izniman doprinos hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu, ministar obrane istaknuo je kako je Hrvatska ratna mornarica nastala u zahtjevnom prekretničkom vremenu.


Uručenjem promaknuća, odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u vojarni Admiral flote Sveto Letica-Barba u Splitu je u ponedjeljak, 27. rujna 2021. godine svečano obilježena 30. obljetnica osnutka HRM-a | Foto: MORH/ F. Klen

“U ovim trenucima prisjećamo se svih naših branitelja koji su dali život za stvaranje Hrvatske. Imali ste brojne izazove. Pokazali ste kako s ograničenim materijalnim sredstvima, mnogo skromnijim od onih koje je imala druga strana, a nošeni željom prema slobodi i domovini, možete svladati višestruko jačeg protivnika”, rekao je ministar obrane istaknuvši kako je HRM danas zahtjevna grana Hrvatske vojske koja štiti nacionalne interese.

Ministar obrane istaknuo je i kako je ponosan što je ova Vlada oživotvorila proces opremanja HRM-a obalnim ophodnim brodovima, prepoznajući iznimnu važnost HRM-a u očuvanju i obrani hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatskog suvereniteta na Jadranu.

“Sve Vlade do sada nastojale su ulagati u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice, sukladno mogućnostima koje su imale. Idemo s Dugoročnim planom razvoja, koji bi trebao dovesti Hrvatsku ratnu mornaricu u poziciju da i dalje bude prepoznata od naših partnera i saveznika po profesionalizmu i znanju. Vjerujem kako će mladost, nova snaga HRM-a prihvaćati iskustva onih koji su stvarali HRM”, poručio je ministar obrane Mario Banožić i rekao kako su upravo mornari, najveća snaga Hrvatske ratne mornarice.

Zahvalivši pripadnicima Hrvatske ratne mornarice na trudu, profesionalizmu i izvrsnosti koju ulažu u sva područja svoga djelovanja, predsjednik RH Zoran Milanović čestitao je HRM-u tridesetu obljetnicu.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić pripadnicima HRM-a poručio je da je poziv mornara hrabar i častan te vjeruje da će se i u budućnosti saveznicima i partnerima nametnuti znanjem stečenim u Domovinskom ratu te kako će za sve daljnje korake u procesu modernizacije i opremanja, HRM imati punu podršku Hrvatskog sabora.

Admiral Hranj izrazio je zadovoljstvo time što se 30. obljetnica HRM-a obilježava u Splitu, gradu iznimno bogate pomorske tradicije.

“Hrvatska ratna mornarica stup je pomorske obrane Republike Hrvatske. Jadransko more važan je prirodni i gospodarski resurs, zato nam je potrebna jaka i moderno opremljena Hrvatska ratna mornarica. Podsjećam na izreku kako su more i valovi uvijek na strani onih najsposobnijih i najhrabrijih mornara. Zato je naš prioritet ulaganje u nove generacije hrvatskih mornara”, rekao je admiral Hranj.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli pripadnicima i pripadnicima HRM-a poručio je kako mogu biti iznimno ponosni na sve što Hrvatska ratna mornarica predstavlja za Hrvatsku vojsku i cijelu Republiku Hrvatsku.

“Povijest će nas pamtiti po onome što smo učinili i kako smo reagirali dok je bio naš red na straži. Poginulim, umrlim i nestalim braniteljima koji su pridonijeli slobodi naše domovine, neka je vječna slava. Svima koji su u redovima HRM-a od prvih dana, od srca hvala”, poruka je kontraadmirala Raffanellija.

Uz središnju svečanost u Splitu, 30. obljetnica Hrvatske ratne mornarice obilježena je i svečanim postrojavanjem pripadnika HRM-a u Puli i Pločama.

U Splitu je u jutarnjim satima održana budnica, a položeni su i vijenci u more za sve poginule i nestale hrvatske mornare. Svetu misu za poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Ante, predvodio je vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan.

Na Trgu Gaje Bulata u Splitu u 20 sati održat će se svečani koncert Klape HRM-a “Sv. Juraj” i Orkestra HRM-a.

Tekst i foto: morh.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni