Politika

U ponoć ulazimo u jednu od najskupljih godina: Čeka nas veliko poskupljenje mesa

Usprkos inflaciji cijene odojaka i svinjetine još uvijek su u prosjeku na razini prošlogodišnjih. Proizvođači poručuju da to neće još dugo ostati tako.

“Naša mesna industrija u Hrvatskoj zaista koristi sve svoje resurse da amortizira ove inflacijske učinke. Međutim, mislim da je za očekivati da će u idućoj godini cijene mesa definitivno morati ići gore”, rekao je Mario Ravlić, direktor u mesnoj industriji za Dnevnik.hr.

Zbog visokih ulaznih troškova, proizvodnja je postala neisplativa. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram.


“Svinja bi trebala biti između 18 i 20 kuna po kilogramu, ali sistem ne bi smio dozvoliti uvoz jeftine svinjetine”, rekao je proizvođač mesa Petar Dobrovac.

Dok je svinjetina dosad bila jeftina zbog velikih svjetskih viškova, žitarice su poskupjele jer ih manjka. Tom se trendu ne nazire kraj.

“Teško je očekivati pad cijena zbog ekstremno visokih cijena dušičnih gnojiva. Ako ne bacimo dovoljno toga gnojiva, prinosi će biti manji, potražnja u svijetu velika, a rezultat će biti još veći porast cijene žitarica”, rekao je Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Rast cijena stočne hrane znači i rast cijena mesa. U sljedećoj godini potrošače tako čeka novi financijski udar. “Dvoznamenkasti rast je nešto što se sad usudim prognozirati”, kaže Ravlić.

Uz nikad jeftinije odojke, danas u ponoć ući ćemo u jednu od najskupljih godina, javlja Dnevnik.hr.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni