Politika

U PLUSU TEK 40 GRADOVA: Grad Ploče u top 10 gradova po broju prvašića na 1000 stanovnika

Kako pokazuju najnoviji podaci e-rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove godine u osnovnoškolske je klupe sjelo 309.076 učenika odnosno njih 3.973 manje nego lani, a prvašića se upisalo 35.630 što je, u odnosu na prošlu godinu, slabije za 1.249 učenika. Početkom svake školske godine, čekajući na službene podatke, Gradonačelnik.hr istražio je kakva je situacija po broju upisanih prvašića u hrvatskim gradovima.

Ovakav upisni rezultat nastavak je dugogodišnjeg negativnog trenda te, uz činjenicu da se zatvorilo 15 područnih škola, najslikovitije podcrtava sve ono što je objelodanio i posljednji popis stanovništva izazvavši brojne medijske tekstove i gostovanja demografskih stručnjaka u televizijskim emisijama.

Istraživanje je obuhvatilo je otprilike stotinjak gradova koji su se odazvali i poslali podatke ili ih objavili na svojim službenim stranicama. Među njima tek njih 40 ima porast broja upisanih prvašića u odnosu na prošlu školsku godinu, osam ih se zadržalo na istom broju, a ostali su u minusu.


Promatramo li trend povećanja prema postotku, prednjači grad Komiža s 80 posto, a slijede ga Grubišno Polje (70 %) i Obrovac (69,2 %). Deset najbolje rangiranih gradova čine još Senj, Ozalj, Pag, Novi Vinodolski, Rab, Kraljevica i Oroslavje čije se povećanje kreće u rasponu od 21,6 do 64,5 posto.

Gledamo li trend u apsolutnim brojkama, najveći je porast u Samoboru koji je ove godine dobio 69 prvašića više nego lani, odnosno, njih ukupno 414. Na drugom mjestu je Rijeka sa 62 prvašića više, dok ih je u Svetoj Nedelji otprilike dodatan razred, odnosno, 33 više u odnosu na prošlu godinu. Popis deset najuspješnijih čine još Grubišno Polje, Osijek, Senj, Slatina, Vinkovci, Zadar i Nova Gradiška gdje se broj učenika povećao u rasponu od 17 do 28.

Prema broju upisanih na svakih tisuću stanovnika, situacija je sljedeća: na prvom je mjestu Solin s 14,1 učenikom, potom Opuzen s 14,0 te Grubišno Polje s 12,6. Na listi najbolje rangiranih još su i Zadar, Sveta Nedelja, Ploče, Đurđevac, Biograd na Moru, Našice i Samobor u kojima se brojke kreću od 11,0 do 12,4 upisanih učenika na tisuću stanovnika.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni