Politika

U Pločama svečano obilježena 27. obljetnica Hrvatske ratne mornarice i otvorena vojarna “116. brigade HV”

U Gradskoj luci u Pločama je danas, 14. rujna 2018. godine održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a svečanosti su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH ujedno potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i državni tajnik Ivan Vukić, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, pomoćnici i savjetnici ministra obrane i zapovjednici grana i postrojbi OS RH, zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević i drugi gosti.

Nakon pregleda svečanog postroja čestitke na 27. obljetnici pripadnicima HRM uputila je predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši kako Hrvatska ratna mornarica ponosno nastavlja dugu tradiciju hrvatskog pomorstva. “Hrvati su cijelu svoju povijest polagali u razvoj mornarice, a na našem moru branili su se odavna hrvatski interesi”, istaknula je Predsjednica podsjetivši na slavne dane 1991. godine, kada su pripadnici HRM-a pokazali hrabrost i nesalomljivi duh, kao i na obrambene vojne operacije vođene na ovom prostoru te je osobitu zahvalnost uputila hrvatskim braniteljima, pripadnicima HRM-a koji su za hrvatsku slobodu položili svoje živote.

Govoreći o izgradnji sustava domovinske sigurnosti Predsjednica je istaknula kako je to ulaganje u našu sigurnu budućnost poručivši kako će Hrvatska biti i dalje snažno posvećena međunarodnoj suradnji na Sredozemlju nastavljajući doprinositi svojim sudjelovanjem u operacijama i misijama na moru pod okriljem UN-a i EU-a.


Čestitavši pripadnicima HRM-a na njihovoj obljetnici ministar obrane Damir Krstičević je naglasio važnost povratka Hrvatskog vojnika u gradove, navodeći za primjer današnji povratak u vojarnu Ploče, koja nosi ime po slavnoj 116. brigadi Hrvatske vojske. “I u budućnosti ćemo slijediti ove primjere te će sve vojarne, vježbališta i dvorane nositi imena prema onima koji su nas svojim domoljubljem vodili do pobjeda, jer Domovinski rat je temelj Hrvatske, a naša je obveza čuvati uspomenu na njih”, poručio je ministar Krstičević.
Naglasio je i dobru povezanost i sinergiju lokalne zajednice i naroda s Hrvatskom vojskom u Pločama ističući: „Hrvatski vojnik proizlazi iz naroda i njemu služi, a u sklopu obilježavanja 27. obljetnice HRM-a, Hrvatska vojska je, među ostalim, pomogla u uređenju gradske plaže u Pločama dajući doprinos razvoju ovoga grada”.

Ministar se također osvrnuo i na prioritete i postignuća HRM-a podsjetivši koliko je znanja uloženo u daljnju izgradnju i jačanje Hrvatske ratne mornarice. “Hrvatska ratna mornarica izrasla je u relevantnu snagu koja je sposobna odgovoriti svim zadaćama koje se pred nju postave”, poručio je Krstičević pozvavši pripadnike HRM-a da i nadalje ponosno pronose hrvatsku trobojnicu.

Ovom prigodom s posebnim pijetetom svih poginulih, preminulih i nestalih branitelja prisjetio se načelnik GS OS RH general Šundov osvrnuvši se i na dugu povijest i višestoljetnu tradiciju Hrvatske ratne mornarice bez koje, kako je rekao, povijest hrvatskog naroda ne bi bila cjelovita, ali i događaje iz nedavne prošlosti i prvih brodova koji su ušli u sastav Hrvatske ratne mornarice, otetih i zarobljenih Jugoslavenskoj ratnoj mornarici iz Brodogradilišta Greben na Korčuli. “Hrvatska se može ponositi svojom pomorskom tradicijom, svojom brodogradnjom koja je stvorila najzahtjevnija plovila poput fregata, topovnjača, patrolnih brodova, podmornica, ali najviše se može ponositi svojim ljudima. Upravo ste vi oni koji nastavljaju slavnu tradiciju svojih predaka”, naglasio je general Šundov.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli u svom je obraćanju podsjetio na vrijeme ustrojavanja mornarice tijekom Domovinskog rata poglavito u Pločama i dolini Neretve istaknuvši kako su pomorske i mornaričko-desantne snage HRM-a tijekom Domovinskog rata dale svoj doprinos snagama Hrvatske vojske u provedbi operacija oslobađanja krajnjeg juga, Maslenica, Bljesak i Oluja, pa i prilikom djelovanja u Slavoniji, sve do konačnog oslobođenja Republike Hrvatske 1995. godine.

Na svečanosti su ujedno uručene i odluke o promaknućima, pohvalama i nagradama te pehar pobjedniku regate kutera, pomorskoj bazi Split.

Za građane je u prigodi obljetnice na Putničkoj obali gdje su bili na vezu, svoja vrata otvorili brodovi HRM-a.

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske,  svečano je otvorena vojarna “116. brigade Hrvatske vojske” i postrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni.

Tom prigodom, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske ratne moranrice komodor Ivo Raffanelli, uručili su pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva beretke kao simbol pripadnosti postrojbi.

Na početku svečanosti, kojoj su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, brojni predstavnici MORH-a i OS RH, kao i bivši pripadnici 116. brigade, otkrivena je ploča s natpisom novoimenovane vojarne koju su, uz njezina prvog zapovjednika brigadnog generala u miru Nedjeljka Obradovića, otkrili i njegovi nasljednici brigadni general Ivan Beneta te brigadir Joško Dragović. Zatim je vojarnu blagoslovio blagoslovio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U svom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je pripadnicima HRM-a na doprinosu u Domovinskom ratu te istaknula važnost povratka Hrvatske vojske u Ploče, značajnu luku čija će važnost u budućnosti biti sve veća. “Činom povratka Hrvatske vojske na ovo područje ispravljena je pogrešna odluka o njezinom preseljenju jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte, a njezinim povratkom također će i Grad Ploče prosperirati u gospodarskom, ekonomskom i demografskom smislu”, naglasila je Predsjednica podsjetivši kako je zajedništvo u Domovinskom ratu bilo temelj uspjeha u stvaranju Hrvatske države te kako nam je to jedinstvo potrebno i danas.

Ministar Krstičević naglasio je kako imenovanjem vojarne po legendarnoj 116. brigadi Hrvatske vojske odajemo počast i zahvalnost svim pripadnicima te brigade koji su dali ogroman doprinos u obrani naše Domovine. “Hrvatska vojska se vraća u gradove, ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama, a očekuje nas i povratak u Varaždin i Pulu. Taj novi operativni raspored omogućuje nam pravodobnu reakciju na potencijalne sigurnosne izazove, prijetnje i rizike, kao i djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama”, rekao je ministar Krstičević poručivši: “Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i vojarna 116. brigade Hrvatske vojske izvor su novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, a sustavnim ulaganjem u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice zadržali smo prisutnost na Jadranskom moru.”

Ministar Krstičević također je čestitao pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva na dodjeli beretki istaknuvši: “Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata”.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a čije će ime nositi ova vojarna na čelu s prvim zapovjednikom brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Domovinskog rata. “Imenovanje vojarni imenima naših brigada je mali, ali značajan čin kojim Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga žele odati počast svim pripadnicima brigada i svim hrabrim braniteljima, ali i ostaviti trajan podsjetnik na doba stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske u kojem su oni sudjelovali i ostavili svoj neizbrisiv trag”, rekao je general Šundov dodavši kako ovaj čin imenovanja vojarne, ostaje trajan spomen na ratnu brigadu Hrvatske vojske koja će vječno biti upisana u hrvatsku povijest.

O ustrojavanju Satnije mornaričko-desantnog pješaštva govorio je zapovjednik HRM-a komodor Raffanelli  istaknuvši kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina. “Snage Satnije mornaričko-desantnog pješaštva pružat će odgovor na sigurnosne izazove, te će biti potpora civilnim institucijama i stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća, te u operacijama traganja i spašavanja na moru, obalnom rubu i otocima”, rekao je komodor Raffanelli. Također, podsjetio je da je za vrijeme Domovinskog rata nositelj ove sposobnosti, do njenog gašenja, bila 53. bojna MDP-a koja je sudjelovala u svim operacijama juga Hrvatske i zadarskog područja.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik grada Ploča Mišo Krstičević i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić izrazili su zadovoljstvo povratkom Hrvatske vojske na ovo područje, istaknuvši kako je ovo veliki dan za grad i županiju.

Visoki su uzvanici potom obišli smještajne objekte u kojima će boraviti pripadnici postrojbe. U sklopu svečanosti prikazana je i metodsko-pokazna vježba postrojbe koja će u idućem razdoblju odrađivati postavljene zadaće kao Satnija desantno-mornaričkog pješaštva.

Satnija mornaričkog desantnog pješaštva bit će u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice, brojit će ukupno 158 pripadnika Oružanih snaga RH, razvijat će sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u katastrofama, a bila bi i osnova za razvoj i podizanje pričuvnih snaga.

tekst i foto: morh.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni