Politika i gospodarstvo

U Pločama obilježen Dan državnosti

Jutros je u Pločama od strane gradskih vlasti i institucija obilježen Dan državnosti.

Gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević i predsjednik Gradskog vijeća, Niko Orepić, sa svojim suradnicima položili su vijence i zapalili svijeće na gradskom groblju kod centralnog križa i ispred spomenika braniteljima iz Domovinskog rata. Obilježavanju su bili prisutni i pripadnici policije, vatrogasaca, vojske, braniteljskih udruga, kapetanije, gradski vijećnici…

Prigodno je nastupila i pločanska klapa Stina koja je izvela par domoljubnih pjesama.


Podsjetimo, Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, istaknuo je tom prigodom prvi predsjednik Franjo Tuđman, čiji je govor putem radija i televizije pratilo više milijuna građana.