Politika i gospodarstvo

U Pločama obilježen Dan antifašističke borbe

Danas su povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u organizaciji Udruge antifašista Ploča, položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježje u Spomen parku i ispred spomenika braniteljima iz Domovinskog rata.

Vijence su položili predstavnici Grada s gradonačelnikom Krstičevićem, predstavnici Udruge antifašista Ploča, izaslanstvo pločanskog SDP-a i mjesnih odbora s područja grada.

Tom prilikom je predsjednik Udruge antifašista, Ivo Karamatić, održao prigodan i vrlo emotivan govor u kojem je podsjetio na slavnu prošlost pločanskih antifašista koji su dali svoje živote da bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.
– Ova mladost koja je izginula i koja se digla protiv terora i fašizma, nije bila vođena nikakvom ideologijom, nego potrebom da obrani svoje najmilije i odupre se fašističkoj čizmi. Njihova ideologija je bila želja za slobodom – naglasio je Karamatić u svom govoru.


Podsjetimo, Dan Antifašističke borbe 22.lipnja je državni blagdan u Republici Hrvatskoj, i obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 1941.g. u šumi Brezovica kod Siska,osnovan prvi partizanski odred ujedno i prva Antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.  Od osnutka sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000  hrvatskih građana. U postrojbama narodnooslobodilačke vojske /NOV/ borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske,a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade,17 divizija i 5 od ukupno 11 korpusa.