Politika i gospodarstvo

U Opuzenu otvoren EUROPE DIRECT centar, mjesto gdje građani mogu sudjelovati u kreiranju budućnosti EU

Centar ‘EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije’ u četvrtak u Opuzenu svečano su otvorili župan Nikola Dobroslavić te voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, a uz nazočnost zamjenika župana Joška Cebala, savjetnice župana Žakline Marević, ravnateljice DUNEA-e Melanije Milić te gradonačelnika i načelnika neretvanskih gradova i općina.

Riječ je o centru kojega vodi Regionalna razvojna agencija DUNEA, u suradnji sa Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom u Opuzenu te Udrugom Erasmus Student Network Dubrovnik, a kojemu je cilj približiti Europu građanima te poticati njihovo uključenje u raspravama o budućnosti Europske unije.

Kako je istaknuo voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, ovaj centar jedan od njih 10 u Hrvatskoj te 420 u Europi.
”Europskoj komisiji je vrlo važno raditi na lokalnoj razini, odnosno pružiti informaciju svim građanima EU o mogućnostima i prilikama koje članstvo u EU nudi, što će biti najveća vrijednost ovoga centra. Osim toga, Centar će prikupljati ideje građana, udruga i gospodarstvenika što će pridonijeti projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova. Vrlo sam impresioniran projektima koje je provela i koje provodi Dunea, što je pokazatelj da je Hrvatska prikupila dovoljno iskustva od početka članstva u EU”, istaknuo je Zlatev.


U sklopu svojih aktivnosti, Centar Europe Direct organizirat će različite interaktivne radionice, panel rasprave, manifestacije te prezentacije. Župan Nikola Dobroslavić je naglasio kako će uz pomoć svih tih aktivnosti građani moći kreirati europske politike.
”Osim što je Centar način na koji Europska unija svoje politike želi približiti građanima, isti je i prilika da se politike EU kreiraju odozdo prema gore. Moći ćemo dobiti upute od građana što je od europskih politika dobro i što oni žele. Tako sami građani mogu sudjelovati u kreiranju europske budućnosti, ali i biti bolje upoznati o svim prednostima koje nam članstvo u EU donosi. Već je poznato kako DNŽ koristi pozamašna sredstva iz europskih fondova, a možemo se pohvaliti da se u našoj županiji provodi najveći infrastrukturni projekt u RH, sufinanciran europskim sredstvima – Pelješki most“, kazao je župan.

Osim Pelješkoga mosta, u DNŽ se trenutno provode brojni veliki projekti sufinancirani iz različitih europskih fondova.
”Što se tiče samih projekata i apliciranja na fondove EU, trenutno su u provedbi 73 projekta koja su sufinancirana iz različitih europskih fondova. Ovaj Centar svakako će pridonijeti boljoj vidljivosti, komunikaciji s građanima te njihovoj edukaciji o koristima koje mogu imati zahvaljujući članstvu u EU”, naglasila je ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić.