Politika i gospodarstvo

U IŠČEKIVANJU ‘DANA D‘ Od utorka testiranje čeka 22 tisuće školskih djelatnika

Ne, nismo još odlučili. Čekamo detaljne upute Nacionalnog stožera, pa ćemo se organizirati. Bit će posla i preko vikenda! – to su u četvrtak bili najčešći odgovori ravnatelja osnovnih i srednjih škola na upit Slobodne Dalmacije tko će od utorka biti odgovorna osoba u školi koja će provjeravati valjanost COVID potvrda i testova na koronavirus.

Od tog dana jedino COVID potvrda i rezultati testa postaju „ulaznica“ za radno mjesto svim zaposlenicima državnih i javnih službi te lokalnim službenicima i namještenicima.

Kalkuliralo se u javnosti o tome da će te dokumente na ulazima u škole provjeravati portiri, čak i spremačice, u drugima pak ravnatelji, međutim, iz naše ankete u više škola prevladavajući je odgovor ipak bio da će se za sve detalje oko organizacije tog posla pričekati upute Nacionalnog stožera, koje se očekuju najkasnije u petak.


Koliko će uopće djelatnika u sustavu obrazovanja i znanosti imati COVID potvrde, što znači da su se ili procijepili s dvije doze cjepiva ili su preboljeli koronu u zadnjih šest mjeseci, odnosno imaju negativan rezultat testa, vjerojatno će se točno znati tek u utorak.

TESTIRANJA DVAPUT TJEDNO

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u resoru znanosti i obrazovanja nešto je porastao interes za cijepljenjem u posljednja dva tjedna, pa je s jučerašnjim datumom od ukupno 85.219 djelatnika u osnovnim i srednjim školama, na visokim učilištima i znanstvenim institutima prvom dozom cijepljeno njih 64,71 posto, a drugom 57,49 posto.