Politika i gospodarstvo

U Dubrovniku usvojena deklaracija: odbacuje se bilo kakav status koji je niži od statusa Županije

Nakon što je župan Dobroslavić pitao HNS-ovce i SDP-ovce “ima li potrebe da se usuglase stavovi te jednoglasno donese Deklaracija,što bi svakako bilo lijepo poručiti” vijećnik Karamatić je ispred SDP-a naglasio da oni neće sudjelovati u donošenju deklaracije dok se ispred HNS nije nitko očitovao.

Ustvrdivši kako je ministru Grčiću poslan poziv na izvanrednu županijsku skupštinu predložen je tekst Deklaracije koja “nije protiv bilo koga, ali je za Dubrovačko-neretvansku županiju”.

S 27 glasova “za”, jednoglasnim izjašnjavanjem nazočnih vijećnika usvojena predložena deklaracija prema kojoj je nužno da naša Županija ostane jedinica regionalne samouprave.


Naglašena su čvrsta stajališta prema kojima u svakom budućem ustroju Hrvatske naša županija mora biti samostalna područna jedinica, a grad Dubrovnik regionalno središte.

Odbacuje se bilo kakav status koji je niži od statusa županije odnosno regije ili planskog područja čemu u prilog ide povijesni, geo strateški, gospodarski i razvojni argumenti a simbolično i suštinski i dubrovački grb koji se nalazi u kruni hrvatskog državnog grba.

Deklarcija naglašava da je županija  kao jedinica područne samouprave izraz prava građana na regionalnu samoupravu i mora ostati ustrojna u skladu s voljom i proklamiraniom decentralizacijom, a odbačen je predloženi model planskih područja iz nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju RH kojim se naša županija svrstavala u plansko područje Srednji i Južni Jadran.

Deklaracija traži zaustavljanje preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Dubrovačko- neretvanske županije odnosno grada Dubrovnika i vraćanje preseljenih sjedišta natrag u Dubrovnik a od Vlade, Sabora i predsjednik RH se traži da osiguraju poštivanje iskazane volje ove izvanredne Skupštine kao legitimno izabranog tijela građana Dubrovačko- neretvanske županije.

RANIJE

Izvanrednu je sjednicu Skupštine DNŽ otvorio župan Nikola Dobroslavić koji je naglasio da se sada dijele karte za budućućnost te je cilj ove izvanredne skupštine poslati poruku kako je nužno povezati ovo područje s ostatkom zemlje, utvrditi pravedne granice i odlučivati o pitanjima života na ovom području.

– Interes je osigurati održivi razvoj županije i očuvati lokalni ustroj koji to omogućuje jer postojeći gradovi i općine to omogućuju, očuvati okoliš i prirodne ljepote kao temelj turizma, očuvati središta državnih instituija u Dubrovniku i županiji jer smo se dokazali kao središte državne uprtave. Imamo sve porebne strateške dokumente, potičemo uspješn ulaganja, imamo sveučilišta i regionalnu bolnicu, održio gospodarstvo a uspješni smo i prepoznasti smo u širim razmjerima.

– Kao regija smo se dokazali i u Domovinskom ratu te odbacujemo bilo kakav status koji je niži od županije ili regije koja koja je ispod prve ustrojbene jedinice ispod državne vlasti. Stoga nam se moraju osigurati veća prava i tržimo zaustavljanje preseljenja središta institucija. Od Vlade se traži poštivanje izražene volje čime neće završiti naša borba za status ali će značiti možda presudan kortak u tom cilju. Protiv smo uvođenja nove regionalizacije zaobilaznim putem- rekao je župan dok je saborska zastupnica Dubravka Šuica naglasila:.

– Dubrovnik je potezima aktualne vlasti izgubio brojne atribute  na ovom se području lome i lomila su se u prošlosti koplja. Važnost Dubrovnika je obrnuto proporcionalna njegovoj veličini. Mi imamo sve atribute velikog središta a razvoj ovisi o spremnorti is posobnosti Vlade RH: u EU mi je rečeno da ako imamo projekte možemo dobiti novac. Sve ovisi o spremnosti i sposobnosti.

Međutim, utim, vijećnik HNS-a Mario Tevšić odlučno se usprotivio donošenju predložene deklaracije te smatra kako se  ovim samo ‘love babaroge’. dok je u ime kluba SDP-a Ivo Karamatić naglasio:

– Pet planskih područja uokviruje homogenije regije od županija u svrhu privlačenja sredstava EU fondova. Županije će se povezati na neformalnoj razini i neće ih se ukinuti te ustavna i zakonka uloga nše županije nije ugrožena jer obzirom na kriterije EU mi ne možemo biti posebno područje. Klub zastupnika SDP neće podržatik zaključke bez međustranačke konzultacije a uspješnost razvojnih agencija bi bila veća da se okupe sve snage. Ovo je jedna od reformi koju u interesu Hrvatske moramo provesti. Zakon je iskorak prema ravnomjernijem razvoju.

Saborski zastupnik Frano Matušić je podsjetio kako se Istarska županija  “konsenzusom zaključila da trebaju ostati razina ispod državne što i mi hoćemo”:

– EU nam ne nameće racionalizaciju ni smanjenje gradova i općina, nego to može biti samo izraz građana RH. A predlaže se pet područnih ureda u RH te npr od 125 ispostava poreznih uprava ukidanje njih 70. Još se ne znaju gradovi u kojima će ostati kao ni nova područna sjedišta što govori o teroru ove vlasti kojim dobivamo neprirodno prekrajanje. Netko priželjkuje totalitarnu državu a ovim se uvodi nešto što ne odražava volju građana te podržavam župana.

Vijećnik Dubrovačkog demokratskog sabora Ivan Jelčić je ustvrdio kako će DDS podržati međustranački dogovor na kojem je nazočio uoči današnje skupštine. Najveći razlog zašto podržavamo deklaraciju jest taj što Dubrovnik treba biti regija. U razgovoru sam s ljudima doznao kako strahuju da se ukidamo, zabrinuti su jer nemaju povjerenja u nacrt zakona. Izgubili su povjerenje u vlast, posebno državnu. Mi nismo izabrani da ne glasujemo. Je li Pelješki most most neislativ zbog 70.000 stanovnika a istodobno su mostovi za otoke Krk i Pag koji su s 15 i 9 tisuća stanovnika isplativi ‘ Ali, most se gradi zbog povezivanja – poručio je Jelčić dok je saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić zapitala:

– Zašto na ovu javnu raspravu nije pozvan netko tko predloženi zakon može komentirati ? A zakonom se rade planska područja a ne administrativne regije. Do sada smo imali jadransku i kontinentalnu Hrvatsku a ovako ćemo lakše utvrditi prioritetne projekte. Ostavlja nam se mogućnost da sami prijavimo neke projekte. Ovo nije centralizacija nego novi sustav. Nema regionalizma i nema sjedišta te je bezrazložno da novi sustav nekomu smeta. Za našu županiju se lakše dogovoriti s tri nego s 20 županija. Nema ni redukcije sredstava na otocima. Jedinice lokalne samouprave: treba reorganizirati a Vlada radi na racionalizaciji održivosti. U deklaraciji ima jako dobrih stvari i mnogi nemaju ništa protiv mnogih navedenih stvari ali ima i stvari koje ne odgovaraju a to je da se ne ukidaju županije i nije istina da nema prelaznog razdoblja.

Tekst i foto: Dubrovački vjesnik