Politika

U Dalmaciji nastava tjedan dana dulje nego u Zagrebu, u Osijeku će zadržati proljetne praznike, a 23. prosinca svi će u školu

Škole i predstavnici osnivača ovih dana kraju privode prijedloge nadoknada nastavnih dana propuštenih zbog štrajka, budući da je ponedjeljak, 16. prosinca, zadnji dan do kada su nadležni županijski uredi za obrazovanje dužni Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslati objedinjene prijedloge na odobrenje.

Međutim, iako su na razini županija i Grada Zagreba, kako smo već pisali, doneseni načelni vremenski okviri u kojima škole s toga područja trebaju planirati nadoknade, a sukladno uputama Ministarstva, u praksi se čini da će se rješenja čak i unutar istih županija različito provoditi.

70 škola nije štrajkalo


Činjenica je, naime, da nisu sve škole jednako dugo sudjelovale u štrajku, primjerice, 70 njih izjasnilo se u anketi Ministarstva da ne trebaju nadoknaditi niti jedan jedini dan, što znači da će njihovi učenici normalno imati trotjedne zimske praznike, a nastava će završiti, kako je i planirano, 17. lipnja iduće godine, odnosno 22. svibnja za maturante. Sve ostale morat će ‘otkinuti’ dio praznika ili neradnih dana kako bi ispunile zakonski minimum od 175 nastavnih dana (160 za maturante), a čak 992 su se izjasnile da će morati produljiti školsku godinu iza 17. lipnja. Podsjetimo, Ministarstvo je rok za produljenje ograničilo na 26. lipnja.

Škole su u štrajku maksimalno mogle sudjelovati 16 nastavnih dana, a, kako se može zaključiti iz razgovora s ravnateljima od Slavonije do Dubrovnika, Rijeke i Zagreba, jest da će u većini Hrvatske te škole kao jedan od dana za nadoknadu uzeti ponedjeljak, 23. prosinca. Prema aktualnom školskom kalendaru, prvo je polugodište trebalo završiti u petak, 20. prosinca, međutim, iz škola nam kažu kako će od Ministarstva tražiti da se to izmijeni te da odobre rješenje prema kojemu će 23. prosinca biti nastavni dan.

Većini učenika drugo će polugodište biti najduže dosad i bez većih praznika, budući da škole planiraju tri tjedna zimskog odmora skratiti na dva, djeca će se u školu vratiti 7. siječnja iduće godine, neće biti proljetnih praznika, mnogi će na nastavu i subotama, što je Ministarstvo također navelo kao mogućnost i to, prema zakonu, u tjednu koji nema pet radnih dana, odnosno kada u njemu postoji neki praznik ili blagdan.

Neke škole najavljuju radnu već subotu 11. siječnja. Za velik broj učenika škola će trajati do 26. lipnja, odnosno 29. svibnja za maturante, a to se odnosi gotovo na cijelu Dalmaciji, izuzev Dubrovačko-neretvanske županije, ali i za škole u Slavoniji, Primorju… U Splitu dio škola najavljuje kako će raditi i za blagdan sv. Duje 7. svibnja iduće godine, koji je planiran kao nenastavni dan.

– U našoj županiji gotovo 80 posto škola uopće nije održavalo nastavu u vrijeme štrajka. Objedinit ćemo sve zahtjeve škola i pokušati usuglasiti jedinstveni kalendar nadoknada na razini županije te ga uputiti Ministarstvu na davanje suglasnosti. Naša će preporuka biti da se nastava ne nadoknađuje subotama jer to stvara nepotrebne dodatne troškove zbog prijevoza i rada nastavnika, te da se nastavna godina produlji najviše do 26. lipnja.

Stvorit ćemo uvjete da sva djeca, kako su jednako krenula, tako jednako i završe školsku godinu – kaže Tomislav Đonlić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije. Učenici u toj županiji neće imati treći tjedan zimskih praznika, u klupe se iza Božića vraćaju 7. siječnja, neće biti proljetnih praznika. Iako neke škole, osobito srednje, u Splitu najavljuju da će raditi subotama, Đonlić kaže kako im osnivač to ne može zabraniti, ali apelira da se postigne dogovor na razini županije.

Jutarnji list

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni