Politika

Trgovački lanci tvrde: Ribe, jaja, meso, povrće i pelene bit će jeftiniji

MINISTAR financija Zdravko Marić najavio je da će od početka 2019. sniziti stopu PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso, svježu ribu, voće, povrće, pelene, živu stoku te jaja, portal Index pitao je sve velike trgovačke lance planiraju li zbog toga spustiti cijene navedenih artikala.

Prema odgovorima koje su poslali, građani bi nakon Nove godine trebali osjetiti pojeftinjenja.

Lidl: Prilagodit ćemo cijene u korist kupaca


“Budući da je zadovoljstvo kupaca uvijek u središtu našeg poslovanja, cijene će biti prilagođene upravo u njihovu korist. Ako zakon bude izglasan, Lidlovi će kupci osjetiti porezno rasterećenje pri kupovini svježeg voća, povrća, mesa, ribe i jaja i pelena u Lidlovim trgovinama”, rekli su za Index u Lidlu.

Kaufland: Cijene će biti smanjene

Isto su nam potvrdili i u Kauflandu, u kojem također planiraju spustiti cijene navedenih proizvoda.

“Ako će se najavljeno smanjenje stope PDV-a provesti, zasigurno ćemo naše cijene prilagoditi tako da će nova cijena biti smanjena u punom opsegu smanjenja stope PDV-a, što znači da će se najavljeno smanjenje PDV-a sveukupno pozitivno odraziti na naše kupce”, rekla je Marija Franić, voditeljica Službe korporativnih komunikacija, Kaufland Hrvatska.

Tommy: Snizit ćemo cijene i to najmanje za postotak smanjenje stope PDV-a

Ako stope PDV-a na pojedinim proizvodima budu snižene, Tommy Split će također, potvrdili su, korigirati svoje maloprodajne cijene na niže i to minimalno za postotak smanjenja stope PDV-a.

Njima je, kako navode, u interesu da proizvodi budu cjenovno konkurentniji i da potrošači osjete pozitivne efekte novih poreznih mjere.

“Nadamo se također da dobavljači neće podizati svoje cijene, jer je i to uvjet za formiranje nižih cijena primjenom novih stopa PDV-a”, rekao je Dario Mamić, iz Korporativnih komunikacija Tommyja Split za Index.

Konzum: Ako dobavljači spuste cijene, i mi ćemo

U Konzumu su nam također rekli da sve ovisi o dobavljačima i ako oni spuste cijene, da će i Konzum učiniti isto.

“Konzum pozdravlja svaki potez koji u lancu opskrbe dovodi do niže cijene proizvoda za naše kupce, osobito kada je riječ o ključnim prehrambenim proizvodima iz potrošačke košarice. Kako bi kupci u trgovinama doista imali koristi od smanjenja PDV-a na određene proizvode, sniženje za iznos niže stope PDV-a u cijene moraju ugraditi svi koji sudjeluju u dobavnom procesu”, kažu u Konzumu.

Ako će svi njihovi dobavljači, sukladno dobroj poslovnoj praksi to i učiniti, smanjenje PDV-a će u potpunosti, kazali su, moći prenijeti i na krajnje kupce u Konzumovim trgovinama.

“Smanjenje PDV-a Konzum sigurno neće koristiti za povećanje svoje marže te vjerujemo kako će tako postupiti i ostali”, rekli su u Odnosima s javnošću Konzuma.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni