Politika

TREĆU GODINU ZAREDOM: Grad Ploče među ‘odlikašima’ u istraživanju proračunske transparentnosti

Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8.

Grad Ploče se treću godinu zaredom nalazi među “odlikašima”, gradovima s najvišom razinom transparentnosti.

“Priznanje za transparentnost je najveća satisfakcija i motivacija da nastavimo i dalje na jednak način, jer su otvorenost proračuna, dostupnost i jasnoća objavljenih podataka i informacija o poslovanju lokalne samouprave, preduvjet za stvaranje povjerenja između građana s jedne strane, i s druge gradske uprave i mene kao gradonačelnika.


Naravno, priznanje nas obvezuje da zadržimo razinu transparentnosti koju smatram preduvjetom odgovornosti javne vlasti jer je ona srž dobrog upravljanja” – rekao je Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča.

Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem
ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

To su:

• izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020.;
• izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.;
• prijedlog proračuna za 2022.;
• izglasani proračun za 2022.;
• proračunski vodič za građane za 2022.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju od 2015.-2022. porasla s 1,8 na 4,5. Pomaci su primjetni kod svih vrsta lokalnih jedinica za sve proračunske dokumente, a to najbolje prikazuje objava proračuna za građane – 2015. ga je objavilo
samo 1% općina, a 2022. čak 79%.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama.
Detaljna analiza istraživanja objavljena je u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2021. – travanj 2022, a snimku pogledajte na poveznici.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni