Politika

“Treba legalizirati uzgoj marihuane”, poručuju iz doline Neretve

‘Treba legalizirati uzgoj marihuane’, poručuju iz doline Neretve na Beljakov prijedlog, no neki smatraju da šef HSS-a nema pojma o čemu priča: ‘To je smiješno, pa nama ne trebaju tolike količine’

Zapuštena dalmatinska polja idealna su za uzgoj marihuane – potvrdio nam je to i sam Krešo Beljak (HSS), koji je za saborskom govornicom ustvrdio da bi mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) trebala saditi marihuanu, što su mnogi protumačili kao jedan u nizu igrokaza kojih smo se posljednjih dana nagledali u Saboru.
Beljak je, podsjetimo, pitao nadležne u Vladi jesu li razmišljali da se proširi popis djelatnosti kojima se OPG-ovi mogu baviti, odnosno da legaliziraju uzgoj marihuane. Pojasnio je kako govori o uzgoju za osobne potrebe, prije svega o medicinskom korištenju marihuane, te dodao kako bi “isto tako trebalo razmisliti da se dopusti korištenje kako bi se opustila ova nevjerojatno apatična atmosfera u koju su Hrvatsku doveli vladajući”.

Istinski uvjeren
Ipak, nije riječ o „patki“ za privlačenje medijske pozornost, nego o službeno izrečenom stavu prvog čovjeka „seljaka“ iza kojega i dalje stoji. Beljak je istinski uvjeren da bi se sadnjom marihuane spasila mala poljoprivredna gospodarstva, revitalizirala hrvatska poljoprivreda i potaknuo turizam.


– Moje je mišljenje, kao i većine stručnjaka, da marihuana nije nimalo veće zlo od alkohola ili cigareta. S druge strane, najstrože bih kažnjavao dilere teških droga kokaina i heorina i kemijskih droga koje upropaštavaju mlade i koje ne treba stavljati u isti koš s nečim što raste iz zemlje, a to je marihuana – kazao nam je Beljak.
– Legalizacija marihuane pridonijela bi ne samo jačanju turizma, jer bi nam sezona kao i u Amsterdamu trajala dvanaest mjeseci, nego i poljoprivrede – kazao je Beljak.
Tako bi se, po njegovu mišljenju, otvorila jedna nova industrijska grana proizvodnje ulja od kanabisa za medicinske svrhe, koje se danas kupuje na crnom tržištu, gdje je skupo i upitne je kvalitete. Procvala bi poljoprivreda kroz uzgoj indijske, ali i industrijske konoplje. Mogla bi se osnovati industrija ulja od kanabisa, a država bi ubrala milijarde kuna poreza – predlaže Beljak.

Prirodni uvjeti
– Naša polja sigurno ne bi bila zapuštena kao sada. Mislim da bi se tako Hrvatska približila modernim civilizacijskim dosezima, a naši OPG-ovi bi sigurno pokazali zanimanje za uzgoj. Posebno u područjima gdje postoje prirodni uvjeti za rast marihuane, poput doline Neretve. Otiđite u Hercegovinu, s druge strane granice, u Hutovo blato, i vidjet ćete koliko se tamo uzgaja marihuane u prirodnim staništima, ne u staklenicima, a da ne govorimo o Albaniji, kaže Beljak, koji naglašava da je ulje kanabisa na ilegalnom tržištu preskupo i da od toga država nema baš nikakve koristi.
Hrvatska je 2012. godine legalizirala sadnju industrijske konoplje koja se intenzivno uzgajala za vrijeme bivše Jugoslavije.
U svijetu danas postoji više od 20 tisuća proizvoda od konoplje, koja se koristi u prehrani, građevinarstvu, tekstilnoj industriji. Tako sadnja industrijske konoplje nedvojbeno ima bolju perspektivu od sijanja kukuruza ili pšenice, što su već prepoznala neka obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Slavoniji i Međimurju.

Glas za
S ovakvim stavom Kreše Beljaka slažu se u OPG-u ‘Jelčić’, koji se nedaleko od Metkovića bavi proizvodnjom aronije.
– Treba legalizirati uzgoj marihuane. Hoće li to biti u medicinske svrhe ili neke druge svrhe, odluka je na korisnicima. Marihuana se ionako ilegalno sadi, a kad je već tako, zašto država ne bih to iskoristila i uzimala trošarine i ostale namete – smatraju u OPG-u ‘Jelčić’, koji ističu da prije svega treba izjednačiti davanja i prava svih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.
Jer ne može netko tko je otvorio OPG 2017. godine plaćati doprinose, a netko tko je otvorio 2007. godine ne treba plaćati ništa. Naime, svi novi zakoni terete samo novootvorene OPG-ove. Na stare OPG-ove novi zakoni nemaju utjecaja, što je dosta tragikomično – poručuju iz OPG-a ‘Jelčić’ i nadaju se da će se saborski zastupnici pozabaviti i s ovim pitanjima.

Glas protiv
Za Franu Ivkovića, poznatog proizvođača jabuka, izjave Kreše Beljaka su u najmanju ruku neozbiljne.
– To je čista ludost – rezolutan je Ivković, koji pak naglašava da se Beljak ne bavi poljoprivredom niti ima pojma o njoj, premda je na čelu Hrvatske seljačke stranke.
– Eventualna sadnja marihuane trebala bi biti pod kontrolom da se ne bi zlorabila jer ne može svaki OPG saditi marihuanu kako mu padne na pamet. Ako svaki OPG bude proizvodio marihuanu, to je smiješno, pa nama ne treba toliko te marihuane.
Bolje je da idemo u podizanje novih vinograda i voćnjaka. Vidite što se događa s našim voćem… nemamo voća ni za svoje potrebe, sve uvozimo. I onda bismo mi sadili marihuanu. Tako su u Hrvatsku donijeli kalifornijske gliste pa su samo zaradili oni koji su proizvodili matična jata. Kod nas se samo diže neka hlabuka – rezolutan je Ivković.
– Kada bi se i legalizirala sadnja marihuane, struka mora voditi glavnu riječ. A to nikako nije gospodin Beljak sa svojim izjavama i ispadima u Saboru – zaključuje Ivković.

 

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: pixabay.com

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni