Politika

TEMATSKA SJEDNICA: “Nasilje nad ženama na radnom mjestu“

U sklopu tjedna aktivizma obilježavajući „Međunarodni dan borbe protiv nasilja“ forum žena SDFŽ Dubrovnik održao je tematsku sjednicu na temu nasilje nad ženama na radnom mjestu .

“Izražavamo zabrinutost za mali broj prijava a istodobno smo svjedoci velikog broja žrtava nasilja.

Jedan od problema je kada žrtva želi konačno prijaviti nasilje – mobing i nema dostupno 24 satno dežurstvo ili u tvrtci u kojoj radi nema osobu zaduženu za dostojanstvo radnika koja bi je od nasilja zaštitila.


Sve navedeno rezultira da radnik ili radnica mijenja ponašanje, u očima joj se naziru suze i vrlo često traži liječničku pomoć ili otvara bolovanje kako bi pobjegla od nasilnika.

Često poradi izostajanja navedenog i nedostupnosti institucija, žrtva od nemoći i straha odustaje od prijave, do nekog novog nasilja koje traje u nedogled.

Iako Zakon propisuje da tvrtke moraju imati osobu za zaštitu dostojanstva radnika, mnoge tvrtke u privatnom ali i u državnom vlasništvu to do danas nemaju iako bi trebale.

Sankcije do danas nitko ne snosi, pa se s pravom pitamo čemu se onda donosio Zakon.

Aktualna vlast kako na državnoj tako i na nižim razinama se s tim ne bavi, a prema dostupnim evidencijama udruga koje se susreću s ovakvim žrtvama broj im je svakim danom sve veći i veći.

Pozivamo sve žene koje su žrtve da prijave nasilje jer nasilje nema opravdanje.

Tražimo da se na svim stranicama tvrtki javno obznani osoba zadužena za zaštitu dostojanstva kako bi se radnici zaštitili od mobinga, nasilja i svih drugih oblika uznemiravanja, ali i da se javno iznese koje su to tvrtke koje to do sada nisu učinile.

Koje su to tvrtke u Hrvatskoj koje ne poštuju ovaj Zakon? Koliko je još skrivenih žrtava i koliko će taj broj još narasti?

Ne bojte se prijaviti, za nasilje niste krivi Vi već nasilnik i treba ga na vrijeme spriječiti”.

Forum žena SDP-a Dubrovnik

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni