Politika

TELEGRAM: Propalu platformu Cijepise radio Berošev poznanik kojem daje milijune

Telegram dva mjeseca pokušava dobiti odgovor na vrlo jednostavno pitanje: koja je to tvrtka izradila Cijepise, platformu za cijepljenje o kojoj ovise životi i kraj pandemije, no napravljena je amaterski loše. Ministarstvo nam unatoč brojnim upitima nije htjelo odgovoriti, no onda smo otkrili sami: autorima platforme slučajno je u kodu ostao potpis. Tako smo doznali koju se to tvrtku toliko skriva. Riječ je o Cuspisu koji radi milijunske dealove otkako je Vili Beroš došao u ministarstvo.

Platforma cijepise.zdravlje.hr, preko koje se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19, postala je posljednjih dana široko poznati internetski alat. Što je i logično, s obzirom da je konačno krenulo masovnije cijepljenje o kojem, usred trećeg vala pandemije, ne ovisi samo kraj pandemije, već i doslovno životi mnogih građana usred trećeg vala zaraze. Stoga je posebno problematično da je platforma od prvog dana postojanja poharana katastrofalnom količinom često amaterskih pogrešaka.

Od toga da je prvi dan radila samo do kraja radnog vremena, preko nemogućnosti da se od početka prijave kronične bolesti, dvostrukih mailova s potvrdom prijave, pa do čudesnog utjecaja popisa za utorak na automatsku obradu podataka (kad su na cijepljenje pozivani klinci, dok su njihovi roditelji i dalje bez cjepiva) – jasno je da se, barem zasad, može govoriti o popriličnom debaklu.


Platformu radili u besplatnom programu

Jednako se može ocijeniti iznimna količina netransparentnosti oko cijelog projekta: Telegram od Ministarstva zdravstva skoro puna dva mjeseca pokušava dobiti detaljne informacije o izradi i cijeni platforme, no odgovori koje smo dosad dobili iz resora ministra Vilija Beroša u najmanju su ruku općeniti. Pogotovo kad je riječ o konkretnoj tvrtki ili tvrtkama kojima je ministarstvo dodijelilo posao izrade platforme.

Unatoč tome što je Ministarstvo u svom posljednjem odgovoru, koji su nam poslali sinoć, izbjeglo imenovati firme koje je angažiralo, Telegram je otkrio da se radi o tvrtki Cuspis. Ime Cuspis grupe je jednostavno ostalo u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme za spasonosno cijepljenje građana korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri.

Od 14 pitanja, odgovorili su na sedam

Oko platforme za cijepljenje Telegram se počeo u ministarstvu zdravstva raspitivati još 15. veljače, no konkretan i nepotpun odgovor smo dobili početkom ožujka – prva faza projekta koštala je 196 tisuća kuna. Nakon nekoliko dodatnih i tjednima dopunjavanih upita u utorak smo dobili odgovor i kako cijela prilagodba informacijskog sustava za cijepljenje protiv Covida stoji 4,467.515.63 kuna (u što je uključen PDV).

No, to je samo jedan od odgovora na ukupno konkretnih 14 pitanja koja smo postavili ministarstvu zdravstva oko ove teme. Odgovore smo dobili na njih samo sedam i to uglavnom prilično općenite.

Ostao im potpis u programskom kodu

Ono što je posebno zanimljivo je da na niti jedno od tri pitanja (što su točno odradili u ovom projektu, po kojoj cijeni i koje su im bile reference) u kojima se spominje firma Cuspis nismo dobili nikakav odgovor. Što je prava šteta, jer se programski kod platforme cijepise.zdravlje.hr pokazao mnogo otvorenijim od ministarstva koje je državnim novcem platilo njegovu izradu. U kodu je, naime, ostao potpis autora: Cuspis grupe.

Inače, isti besplatni softver i isti potpis u kodu, Cuspis koristi na svojim korporativnim stranicama. Zbog čega je toliko dugo trebalo da ministarstvo objavi trošak cijelog projekta i zbog čega izbjegava spominjanje tvrtke Cuspis – čiji je potpis, eto, doslovno dio platforme za cijepljenje, ostaje tako misterija.

Četrnaest milijuna otkad je Beroš na funkciji

Činjenica je da je ta tvrtka, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić, posljednjih godina dobro poslovala s ministarstvom zdravstva. Konkretnije, od 2018. godine, otkad je tamo prvo na mjesto pomoćnika, a zatim ministra zasjeo Vili Beroš.

Prije tri godine su od ministarstva primili nešto manje od 3,5 milijuna kuna, preklani skoro 6,5 milijuna, prošle godine skoro tri milijuna kuna – sve za poslove vezane uz informatizaciju. Ove godine, kojoj smo pregazili tek četvrtinu, Cuspis je od ministarstva dosad primio 913.851 kunu i 35 lipa. Ukratko, po javno dostupnim podacima iz državne riznice koji sežu do 2013. godine, Cuspis od ministarstva zdravstva do 2018. godine nije dobio ni kune. Od tad do današnjeg dana – cca 14 milijuna.

Na godišnjem iz hobija fotografira ministra

Zanimljivo je i to da je portal Index.hr prije dva mjeseca pronašao vlasnika Cuspisa Vinka Kojundžića na fotografiji iza ministra Beroša. Snimljeni su prošlog ljeta, dok je Beroš u u vrijeme predizborne kampanje bio u splitskom Crvenom križu, a Kojundžić ga je, ležerno odjeven, snimao fotoaparatom.Vlasnik Cuspisa tvrdio je tad kako se, na godišnjem odmoru, slučajno našao u isto vrijeme i na istom mjesto s ministrom s kojim se, inače, upoznao tek kad je Beroš postao pomoćnik ministra. I Beroš je potvrdio da poznaje Kojundžića, uz dodatak da tako poznaje i sve osobe i tvrtke koje surađuju s Ministarstvom zdravstva. Zbog čega, pak, ministarstvo vrda s konkretnim odgovorima oko uloge Cuspisa u platformi čiji je, očito, ta tvrtka bila autor, pitanje je na koje tek treba dobiti odgovor, prenosi Telegram.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni