Politika

Tajnica godine o strepnji zbog Kineza: Ne želim ih uvrijediti krivom gestom i uprskati važan posao

Tajnice čiji je glavni posao nekada bio kuhanje kave i javljanje na telefon danas zamjenjuju moderne poslovne žene koje ruše sve stereotipe vezane uz ovo zvanje. Jedna od njih je i Milijana Rončević , koja se nedavno okitila laskavom titulom tajnice godine – prestižnom nagradom u struci, koju dodjeljuje Nacionalna strukovna udruga tajnica.

Kako se osjeća kao najtajnica Hrvatske te što se promijenilo u njezinu svakodnevnom privatnom i poslovnom životu u Luci Ploče, doznali smo iz prve ruke u razgovoru s Milijanom Rončević.

– Ponosna sam na ovo priznanje od nacionalne strukovne udruge. Međutim, ne bih sad izrekla ono: trudit ću se opravdati takvo priznanje, jer zaista, ne ulažem neki dodatni trud, to je moj način života i rada, nisam sigurna da bih mogla drugačije, a niti želim.


Koliko god bila dobro pripremljena za svaku planiranu prigodu a i spremna na nepredviđene situacije, moram priznati da me poneki put tek nakon završetka radnog dana “udari” adrenalin zbog zahtjevnosti zadatka – kaže Milijana.

Nagrađena tajnica posebno se sjeća potpisivanja ugovora s kineskim poslovnim čovjekom, predstavnikom proizvođača prekrcajne opreme. Osim teškoće sporazumijevanja, jer on ne govori kineski, a pitanje je i koliko Kinezi razumiju engleski, tu je i način obraćanja i komunikacija s gostima, koja može biti svakako protumačena.

– I tako ja moderiram na engleskom na svečanosti potpisivanja ugovora s Kinezima proizvođačima prekrcajne opreme, što je vrlo zahtjevno i komplicirano. A još je kompliciranije bilo obratiti se svim tim ljudima, među kojima je bila i kineska veleposlanica.

Čitavo vrijeme bilo me strah da ih nehotičnom gestom ne uvrijedim. U takvim situacijama vrlo je važan način i redoslijed obraćanja jer svaki propust bi mogao biti shvaćen kao uvreda i znak nedostatka poštovanja. Uvjek se brinem da sve ispadne kako treba, da svojom gestikulacijom ne uprskam važan posao od kojega zavise sudbine stotine radnika luke – iskrena je Milijana.

Dostupna 24 sata

Najtajnica Hrvatske je predana svom poslu, doslovno radi dan i noć, potpuno ravnodušna prema novcu, a ponajviše je usrećuje pomaganje drugima…

– Jednom važnom klijentu Luke rezervirala sam avionske karte u dva ujutro jer su ga opljačkali. Sve je to dio svakodnevnog posla, koji u pravilu nosim doma. U jednom razdoblju života, kad mi je bilo najteže uskladiti tempo potreba i dnevnog rasporeda moje djece i poslovnog radnog vremena, čak sam razmišljala osamostaliti se i otvoriti neku agenciju kroz koju bi radila sve ovo što danas poslovno i privatno radim.

Ali u startu bih bila u minusu jer ono čim se bavim izvan radnog mjesta ne želim naplaćivati, daleko se bolje osjećam kada na engleskom jeziku, iz usluge, napišem pismo u Australiju i usrećim nekoga, pomognem u sastavljanju tekstova ili pomognem svojim radom i znanjima na neki drugi način gdje su rezultati na dobrobit i toj osobi i široj zajednici. To me gura naprijed, više nego bi ikakav novac prema kojem sam potpuno ravnodušna, veli naj tajnica.

Formula za uspjeh ne postoji, poslovne i obiteljske obveze je teško uskladiti. Ipak Milijana sve to uspješno spaja.
– Radno vrijeme nije presudno za moj radni dan, dapače, s obzirom na svjetske tokove poslovanja tvrtki partnera, putovanja i različite vremenske zone, nerijetko pišem e-mailove u kasnim večernjim satima, pratim posao i u toku sam cijeli dan, telefonom sam dostupna u svakom trenutku.

A što s obitelji, kako se ona nosi s time?
– Obitelj se već uhodala u ovaj tempo i u stanu i uredu su redovno nalijepljeni podsjetnici što treba obaviti, a mi svi smo odgovorni i vrijedni. Nakon dugog dana na poslu, odradi se i kuhanje i pranje, radi se domaći rad, odem na informacije u osnovnu i srednju školu. Lana pohađa treći razred osnovne i prvi glazbene škole, a Rade prvi srednje. Sretna sam jer uspijevam ne propustiti ni jednu školsku priredbu, kao što je to bio Lanin nastup s grupom Moderni Balet ili njen nedavni nastup s violinom koji mi je uljepšao cijeli tjedan – iskreno će najtajnica, kojoj u pretrpanom rasporedu pripomaže stariji sin Toni, a kad god treba, uleti i baka.

Ipak, do zvijezda je trnovit put, pa se naša najtajnica nečega morala i odreći.

– Jedino što sam rođenjem kćeri ipak napustila spikerski i moderatorski posao kojim sam se bavila od srednjoškolskih dana kad sam bila moderator većih događanja u gradu (kasnije i spiker na prvom Maratonu lađa), a ta znanja i sposobnosti javnog nastupa koristim u svim službenim i protokalarnim događanjima Luke Ploče d.d., kaže Milijana, koja se zbog posla zna odreći i hobija poput pilatesa.

U maloj retrospektivi, Milijana se prisjetila i svojih školskih dana i početaka rada u Luci Ploče, kada nije mogla ni sanjati da će biti najtajnica u Hrvatskoj.

Lavica u duši

– Vidjela sam se na uvijek negdje naprijed, na pozornici, usred događanja. Od malena sam se bavila plesom i glazbom (u plesnoj grupi djevojčica pod ravnanjem učiteljice Ljubice Jakić), završila sam glazbenu školu i sviram flautu, glumila sam u glumačkoj grupi pok. prof. Zvonka Barbira. U srednjoj školi sam već počela sa spikerskim radom, prije punoljetnosti sam vodila “Azbestijadu“- igre radnika iz regije, radila sam na tomboli u Pločama. Kasnije sam istovremeno radila u Luci Ploče i kao urednica na radio Pločama u popodnevnom terminu i vikend programu.

Što je zapravo presudilo kod izbora za najtajnicu ?
– Horoskopski Lav u meni bi rekao, pa “ja“ sam presudan. Ipak šalu na stranu, smatram da je presudio neuobičajen spoj mojih afiniteta, prema pisanom izražavanju, nastupu i moderatorstvu, te aktivno vladanje engleskim jezikom. Rekla bih “razmišljam na engleskom“ – zaključuje tajnica godine u Hrvatskoj.

Odlike TOP tajnice

– Da bi uspješno obavljala zadatke, poslovna tajnica mora raspolagati znanjem relevantnih poslovnih procesa i prakse u djelatnostima kojima se bavi, mora posjedovati organizacijske sposobnosti kako bi uspješno kreirala prioritete i upravljala raspoloživim vremenom. Komunikacijske vještine su presudne, kako mogućnost preciznog pisanog izražavanja, u mom slučaju i na engleskom jeziku, tako i verbalno izražavanje i suverenost u javnom nastupu i govoru. Tajnica mora imati izoštrenu moć procjene, pouzdanost i povjerljivost su također sastavni dio jedne kompletne poslovne tajnice uz kolegijalnosti i pozitivnost.

Noćno friziranje
– Volim biti i dotjerana, ali na to ne odlazi previše vremena jer većinu potrebnih “zahvata“ uređivanja obavljam sama. Imam i divnog i trpećeg frizera Gogu, koji nerijetko uskače i u 10 sati navečer, ukoliko je potrebno.

STANISLAV SOLDO
slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni