Politika

SVI NA BANKOMATE: Banke uvele naknade i za isplate u poslovnicama

Došlo je vrijeme selidbe na bankomate jer se i u bankama naplaćuju naknade za podizanje novca s računa. Tko do sada nije podizao tako novac sa svojih tekućih računa, trebao bi razmisliti o tome da počne trenirati taj sport.

U rujnu prošle godine Zagrebačka banka je uvela naknade za isplate u poslovnicama, OTP banka je to učinila u studenome, dok će Privredna banka Zagreb to napraviti u listopadu. Primate li plaću od 4500 kuna na tekući račun u Zagrebačkoj banci i nemate tekući u paket-računu, platit ćete 1,95 kuna naknade podižete li tu plaću u poslovnici, u OTP banci će vas to koštati četiri kune, a tri kune od listopada u Privrednoj banci.

Podižete li 6000 kuna plaće, naknada u Zagrebačkoj i OTP banci se ne mijenja, s tim da u Privrednoj nećete platiti naknadu jer su iznose od 5000 do 100.000 kuna oslobodili naknade.


Klijenti s paketima

Od listopada ove godine Privredna banka uvodi naknadu od tri kune za podizanje gotovog novca u iznosima od 100 kuna do 5000 kuna u poslovnicama, naknadu ne naplaćuje za podizanje svota od 5000 kuna do 100.000 kuna, a za podizanje svota koje premašuju 100.000 kuna naplaćuje 200 kuna naknade.

Naknadu za podizanje gotovog novca u poslovnici banka ne naplaćuje za iznose manje od 100 kuna ni za podizanje bilo kojeg iznosa s računa izuzetih od ovrhe, osnovnih računa i osnovnih računa za osjetljivu skupinu i za podizanje s računa osoba pod skrbništvom i maloljetnih osoba.

Zagrebačka banka naknadu za podizanje novca ne naplaćuje klijentima koji imaju pakete tekućeg računa, bez naknade prolaze isplate s kunskih računa za zaštićena primanja i računa s ugovorenim skrbnikom. Cijena usluge u toj najvećoj domaćoj banci stoji 1,95 kuna po svakoj isplati, s tim da podizanje više od 500.000 kuna u poslovnici zapada 0,30 posto od iznosa isplate.

U OTP banci podizanje novca u iznosima do 500.000 kuna stoji četiri kune po svakom podizanju i sto kuna za transakcije više od 500.000 kuna. Naknada se ne naplaćuje za isplate manje od 100 kuna dnevno, za isplate s računa za zaštićena primanja i računa kojima raspolaže skrbnik, odnosno zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.

Banke su se tijekom najžešćih korona-mjera pokazale i ukinule naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka, a sada su ih vratile. U nekim će bankama te naknade biti veće nego što su bile prije korone, a mnoge su banke u međuvremenu promijenile tarife u poslovanju s građanima, poskupivši ili pojeftinivši neke usluge, no svima je zajedničko da nastoje ljude što više pridobiti za online poslovanje i podizanje novca debitnim karticama na bankomatima matične banke.

OTP banka će od 19. listopada podizanje novca kreditnim karticama s oznakama Vise i MasterCarda na svojim bankomatima naplaćivati po tri posto naknade i 20 kuna, dok sada ta naknada iznosi tri posto, najmanje 30 kuna, a na bankomatima drugih banaka u zemlji i inozemstvu podizanje novca koštat će četiri posto od iznosa koji se podiže i još 20 kuna, dok sada košta 3,5 posto i najmanje 35 kuna.

Tako će njihov klijent koji kreditnom karticom krajem listopada bude podizao tisuću kuna na bankomatu OTP banke platiti 50 kuna naknade dok sada plaća 30 kuna, a takav će ga posao na bankomatima drugih banaka koštati 60 kuna umjesto sadašnjih 35 kuna.

Pismeni otkaz

Privredna banka od listopada mijenja naknadu za vođenje tekućeg računa, koja trenutačno iznosi od 4,90 kuna do sedam kuna mjesečno, na 6,30 kuna do devet kuna mjesečno.

Vođenje tekućeg računa umirovljenike će, umjesto naknade od 2,45 kuna do 3,50 kuna, mjesečno koštati od 3,15 kuna do 4,50 kuna. Podizanje gotovog novca debitnom karticom na bankomatima drugih banaka trenutačno košta 2,50 posto od iznosa i 15 kuna, a od listopada će stajati tri posto plus 15 kuna. Sve ostale naknade banka nije mijenjala.

I Erste & Steiermärkische od listopada povećava cijenu vođenja računa te ukida mjesečne naknade za online bankarstvo, koje sada iznose od osam do 12 kuna. Vođenje tekućeg kunskog računa s prometom koštat će 12 umjesto 10 kuna, a sa šest kuna na 12 kuna povećat će naknade za vođenje tekućeg kunskog računa uz korištenje online bankarstva…

Iz te banke ističu da će njihovi klijenti koji koriste tekući kunski račun i više usluga online bankarstva mjesečno plaćati 12 kuna umjesto 18 kuna, a oni koji koriste tekući kunski račun i jednu uslugu online bankarstva mjesečno će plaćati po 12 kuna umjesto 14 kuna naknade.

Raiffeisenbank je od srpnja počela naplaćivati naknadu od dvije kune za nacionalni kreditni transfer u kunama i eurima na transakcijski račun poslovnog subjekta otvoren u banci putem online ili telefonskog bankarstva. Ako klijent ima neki od paketa računa u ovoj banci, naknada mu se ne naplaćuje ili se naplaćuje jedna kuna naknade.

Ovo je samo mali dio promjena, a za sve vrijedi pravilo da nezadovoljni klijenti mogu bez otkaznog roka i plaćanja naknade pismeno otkazati ugovor o platnim uslugama najkasnije dan prije početka primjene novih naknada i promijeniti banku.

Prije nego to bilo tko učini, dobro bi mu bilo provjeriti koliko koja banka naplaćuje usluge kojima se koristi. Jer banke, jasno je i vrapcima na granama, malo toga daju samo tako, na lijepe oči. Sve se danas naplaćuje, a banke su u 2018. imale 3,2 milijarde kuna neto prihoda od naknada i provizija, od čega su oko milijardu kuna naplatile od stanovništva, što proizlazi iz podataka Hrvatske narodne banke, koja je objavila da su banke više od trećine ukupnih prihoda od naknada i provizija na kraju 2018. ostvarile od stanovništva.

U strukturi prihoda od naknada i provizija dominirali su prihodi povezani s platnim prometom, kreditnim karticama, vođenjem računa i slični, na koje se odnosi oko 70 posto ukupnih prihoda od naknada i provizija, navode iz središnje banke, prenosi Slobodna Dalmacija.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni