Politika

SVEČANOST POVODOM MALIH BARA: “Pozvani smo biti živi spomenik duha ovih hrabrih ljudi”

Danas je u Domu kulture u Pločama održana svečana sjednica povodom obilježavanja 31. obljetnice akcije “Zelena tabla – Male Bare”.

Dostojanstveno kako i priliči, prisjetili smo se veličanstvene akcije u kojoj je osvojena prva vojarna u Domovinskom ratu. Operacija Zelena tabla – Mala bara prva je iz serije Bitki za vojarne, koje se također nazivaju i Rat za vojarne, koje su se odigrale tijekom 1991. diljem Hrvatske kao dio Domovinskog rata, s najvažnijim sukobima tijekom rujna.

Obilježavanje je počelo izvođenjem hrvatske himne klape “Stablina” i minutom šutnje za sve one koji su život dali za Domovinu.


Potom se okupljenima obratio Gradonačelnik Ploča sa pozdravnim govorom, izaslanica župana Dubrovačko – neretvanske županije Žaklina Marević, povjesničar profesor Andrija Pećar, a nakon njih i sami sudionici ove veličanstvene akcije.

Gradonačelnik Krstičević posebno je pozdravio udovicu pokojnog Ante Vrdoljaka, stradalog za vrijeme akcije, zahvalivši joj se na svemu šta je njena obitelj dala za slobodu Hrvatske, uručivši joj prigodno buket cvijeća.

“Lani smo proslavili 30 godina od bitke koja je obilježila ostatak rata, ovaj grad, obilježila svakog Pločanina, pa i moju generaciju, nas koji tad još nismo ni krenuli u školu. Detalji akcije su prepričavani, zapisivani, na razne načine dokumentirani. Danas bi htio da zajedno vidimo što ta bitka, ta pobjeda naših branitelja, nama nudi danas.

Svatko od nas poznaje nekog od heroja koji su sudjelovali u toj akciji. Susjedi, rodbina, roditelji, kumovi, prijatelji… Svi smo čuli stotine priča, stotine verzija i različitih viđenja. Postoje dokumentarci, novinski članci, no srećom za nas, za moju generaciju, ali i one puno mlađe od nas, postoje živi ljudi je još uvijek među nama. Svojim pričama, ali i životom nam pokazuju što su bili spremni napraviti za one koje vole, za svoj grad i svoju domovinu” – rekao je u svom govoru između ostalog gradonačelnik Krstičević te zaključio riječima “da smo pozvani i dužni, danas u miru okupljati se oko velikih, dobrih stvari za naš grad. Pozvani smo zajedno mijenjati lice Ploča i biti živi spomenik duha kojeg su pokazali ovi zbog kojih smo danas ovdje. Nadajmo se da nikad nećemo morati pokazati hrabrost koju su oni pokazali, ali zbog njih koji su izbjegavali metke da bismo mi mogli hodati uspravno, napravimo sve da naša djeca ostanu živjeti u Pločama ponosno i sretno”.

Andrija Pećar, arheolog i profesor povijesti te nastavnik u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Pločama nas je kronološki podsjetio na sami tijek akcije i okolnosti u kojima se ona odvijala, posebno istaknuvši žrtvu pokojnog Ante Vrdoljaka koji nikada ne smije biti zaboravljen.

Okupljenima su se još obratili Miljenko Jelić, zapovjednik padobransko-diverzantske postrojbe unutar IV. brigade Zbora narodne garde, Živko Žderić zapovjednik PZO-a Ploče, Goran Kovačević organizator i sudionik akcije i Žaklina Marević, koja je ispred županije pozdravila okupljene, zahvalivši se svim hrabrim ljudima koji su svojom požrtvovnošću i odricanjem postavili temelje buduće pobjede u Domovinskom ratu i stvaranju hrvatske države. 

Svečanost su svojim nastupima obogatile klapa Stablina i klapa Kolajna, program je vodila Eleonora Doboš.

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni