Politika i gospodarstvo

Svečana sjednica povodom obilježavanja akcije “Zelena tabla – Male Bare”: Velike su Male Bare!

Danas je u Domu kulture u Pločama održana svečana sjednica povodom obilježavanja 26. obljetnice akcije “Zelena tabla – Male Bare”.

U svečanom tonu i dostojanstveno kako i priliči, prisjetili smo se veličanstvene akcije u kojoj je osvojena prva vojarna u Domovinskom ratu. Operacija Zelena tabla – Mala bara prva je iz serije Bitki za vojarne, koje se također nazivaju i Rat za vojarne, koje su se odigrale tijekom 1991. diljem Hrvatske kao dio Domovinskog rata, s najvažnijim sukobima tijekom rujna.

Bitka je značila veliku pobjedu, jer su hrvatske snage zaplijenile vrijednu tešku opremu (topništvo, rakete) kao i duge cijevi i streljivo iz vojnih skladišta. Procjenjuje se da je iz skladišta u Maloj bari izvučeno 4800 pušaka, 20 protuavionskih topova, 190 puškomitraljeza, 500 pištolja, te velika količina raznih drugih vrsta oružja i streljiva. U ostalim objektima JNA u Pločama zaplijenjeno je 120 kamiona i drugih vrsta vozila, 84 topa 20 i 40 mm, te velike količine streljiva za pješačko naoružanje kao i velike količine granata i mina (oko 350 tona). Uzimajući u obzir da su branitelji cijele Dalmacije u to vrijeme raspolagali s oko 3500 pušaka, rezultati ove operacije postaju još upečatljiviji. Strateški promatrano, zauzimanje vojnih objekata u Pločama poremetilo je planove JNA osvajanja Doline Neretve i odsijecanja juga Hrvatske.


Na svečanoj sjednici okupljenima su se obratili Gradonačelnik Ploča sa pozdravnim govorom, a nakon njega i sami sudionici ove veličanstvene akcije:

  1. Brigadir Dragiša Konsa, izaslanik potpredsjednika Vlade RH, Ministarstva obrane RH i načelnika oružanih snaga RH, i HRM Split.
  2. Miljenko Jelić, zapovjednik padobransko-diverzantske postrojbe unutar IV: brigade Zbora narodne garde.
  3. Andrija Pećar, arheolog i profesor povijesti te nastavnik u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošiča, Ploče.
  4. Velimir Barbir, zapovjednik pričuvnog sastava Zbora narodne garde.
  5. Mladen Milošević, zapovjednik Lučke garde.
  6. Zoran Pulić, zapovjednik interventne policije pri Policijskoj postaji Ploče.

Sjednici su prisustvovali i bivši ministar obrane u to vrijeme Luka Bebić i zamjenica župana Dubrovačko – neretvanske županije, Žaklina Marević.

Na kraju prigodnog programa Lucija Kraljević, talentirana slobodna umjetnica, mlada Pločanka izvela je pjesmu “Bili cvitak”.