Politika i gospodarstvo

Sve je spremno za online nastavu: “Zašto baš devet dana ako je razlog sprečavanje zaraze? Zašto svi?”

Idući tjedan škole će biti prazne. Nakon tri dana jesenskih praznika, u četvrtak i petak svi učenici osnovnih i srednjih škola imat će nastavu na daljinu. Za ukupno devet dana, koliko ih neće biti u školama, trebala bi se smiriti epidemija u školskoj populaciji odakle trenutačno dolazi oko 30 posto novozaraženih. U školama su spremni za online nastavu, ali nadaju se da neće potrajati, javlja HRT.

Prema posljednjim podacima od ukupno milijun 889 tisuća ljudi koji su se u Hrvatskoj cijepili barem jednom dozom, mlađih od 18 godina je oko 14 i pol tisuća ili 0,77 posto. U dobi od 18 do 24 godine cijepilo se njih oko 105 tisuća ili 5 i pol posto od ukupnog broja cijepljenih barem jednom dozom.

Na nastavu na daljinu krenut će svi – od prvaša do maturanata. Prošlogodišnje iskustvo dobro će im doći.


– Oformila sam grupu WhatsApp-u da se možemo dogovarati ako zadataka za domaću zadaću, mislim da neće biti nikakvih problema!, kaže Vanja Kalac, učiteljica razredne nastave, OŠ Stanovi, Zadar.

– Za sve učenike koji nemaju tu mogućnost mi dajemo naša prijenosna računala i tablete, rekao je Mario Jukić, voditelj teorijske nastave, Elektrotehnička i prometna škola Osijek.

– Ako budu samo ova dva dana poslije praznika, okej, ali ako se produži, neće biti jednostavno, pogotovo zbog mature. Online ne može biti isto kao normalna škola, koliko god se profesori trudili, naglašava Ana, maturantica, Prva riječka hrvatska gimnazija, Rijeka.

Zato se svi nadaju da će nastava na daljinu biti samo kratkotrajno rješenje.

– Teže se fokusirati točno na jedan ekran, ozbiljnije shvaćaš školu uživo, kaže Matej, učenik 8.

– Pisane provjere nećemo imati online, pisane provjere će pričekati na sljedeći datum kad će biti moguće i kada ćemo se međusobno u zbornici posložiti, objašnjava Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb.

S porastom broja oboljelih učitelja u školama se povećao i stari problem – kako osigurati stručnu zamjenu.

– Stem područje nam je velika boljka, jako teško je naći zamjenu i to je redovito nestručna zamjena, ističe Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, Zadar.

No, hoće li, pitaju se u Sindikatu učitelja, ove mjere zaustaviti epidemiju.

– Zašto baš devet dana ako je razlog sprečavanje zaraze? Govorili smo da se odluke donose lokalno, svaka škola ima svoju situaciju, imamo udaljenije škole koje imaju povoljniju situaciju, zašto svi?, pitala je Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja, prenosi Dalmacija danas.